IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия се повишава повече от очакваното през май

Икономическото възстановяване след свиването в края на 2023 г. се случва постепенно

11:59 | 04.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Германия се е повишила повече от очакваното, което подчертава очакванията, че най-голямата европейска икономика ще се възстановява постепенно през тази година, предава Bloomberg. 

През май безработицата се е увеличила със сезонно изгладените 25 хил. души, докато икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст от едва 7000 души. Нивото на безработица възлиза на 5,9%, съобщи Федералната агенция по труда във вторник.

През май безработицата в Германия се е повишила повече от очакваното. Изображение: Bloomberg През май безработицата в Германия се е повишила повече от очакваното. Изображение: Bloomberg

Икономиката на страната се възстановява от свиването си в края на 2023 г., а фактори като мекото време спомагат за стимулиране на производството, което нарасна с 0,2% през първото тримесечие. Анализаторите предвиждат, че растежът ще продължи до края на годината, тъй като потреблението се съживява, а промишлеността се радва на по-стабилно търсене.

Пазарът на труда остава устойчив дори в периодите на слабост, като компаниите задържат работниците си на фона на широко разпространения недостиг на квалифицирани кадри. Това, от своя страна, означава, че ако икономическата активност се засили, фирмите вероятно ще накарат вече наетите си служители да работят повече, преди да наемат нови.

Ранният индикатор на Германския институт за изследване на заетостта се понижи миналия месец, като изследователят Енцо Вебер заяви, че силата на пазара на труда през икономически слабата зима означава, че сега потенциалът за възстановяване е ограничен.

Анализаторите смятат, че домакинствата ще бъдат важен двигател на растежа, най-вече поради това, че доходите им продължават да догонват инфлацията, наблюдавана през последните години. Реалните заплати нараснаха с рекорден темп през първите три месеца на годината и се очаква да продължат да се увеличават през следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още