IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите във Великобритания нарастват с повече от очакваното

Английската централна банка все пак обмисля намаляване на лихвените проценти

13:07 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Заплатите във Великобритания са нараснали повече от очакваното, сочи публикуван днес правителствен доклад. Други данни обаче показват, че пазарът на труда губи част от инфлационната си сила, което кара Английската централна банка да бъде нащрек за това кога да намали лихвените проценти.

Редовните заплати, без бонусите, са нараснали с 6% през първите три месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на предходната година. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на заплатите от 5,9%.

Роб Ууд, главен икономист за Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics, заяви, че данните показват признаци на стабилно разхлабване на пазара на труда и че АЦБ няма да бъде разтревожена от данните за ръста на заплатите, които са в съответствие с последните ѝ прогнози.

Други анализатори предположиха, че централните банкери може би ще искат да изчакат по-дълго, преди да намалят разходите по заемите.

„Растежът на заплатите се оказа по-силен от очакваното, дори когато други показатели сочеха по-нататъшно ясно отпускане на пазара на труда“, коментира Джак Кенеди, старши икономист в платформата за работни места Indeed. „Това поставя под съмнение намаляването на лихвените проценти през юни и ще подкрепи тезата, че централните банкери трябва да изчакат повече доказателства“, посочва той.

Миналата седмица Английската централна банка сигнализира, че може да започне да намалява лихвените проценти от сегашния им 16-годишен връх от 5,25% още през юни. Окончателното решение по този въпрос ще стане ясно след заседанието на финансовата институция, насрочено за 20 юни.

Според данните от вторник общата сума на заплатите, която включва и волатилните бонуси, се е увеличила с 5,7%, което е над очакванията на икономистите за ръст от 5,5%. Редовното заплащане в частния сектор - ключов показател за централната банка - леко се понижи до 5,9% от 6 на сто през трите месеца до февруари.

Стерлингът за кратко се повиши спрямо щатския долар след публикуването на данните. Инвеститорите запазиха до голяма степен непроменени залозите си за бъдещи намаления на лихвените проценти от страна на АЦБ, като шансът за първо намаление през юни се оценява почти точно 50 на 50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още