IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли

Надзорният съвет на НОИ е одобрил предложението на служебния социален министър

12:13 | 14.05.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Окончателно пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли, след като Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува актуализирането на пенсиите.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) е одобрил предложението на служебния социален министър Ивайло Иванов осъвременяването на пенсиите от 1 юли да остане 11%, както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Това стана ясно от коментар на министъра. Той посочи, че единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други мотиви за статута на Надзорния съвет, са гласували с "въздържал се", съобщава БТА.

„Надзорният съвет е органът, който взема решение с колко да се осъвременят пенсиите“, припомни министърът в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите. 

Процентът се изчислява по формула - 50% от инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния доход за определен период. В бюджета по тази формула беше прогнозирано, че актуализацията ще е с 11 на сто. След като обаче излязоха реалните данни за двата показателя, стана ясно, че и двата са с по-ниски стойности и всъщност ръстът на пенсиите трябва да е с 10 на сто.

Темата предизвика политически реакции и искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май именно заради възникналия казус с увеличаването на пенсиите.

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото вчера сутринта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11%, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Той каза, че има необходимите за това средства.

„Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%“, потвърди Ивайло Иванов.

„Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%", потвърди и служебният премиер Димитър Главчев

Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля или от правителството, а зависи само от закона, коментира пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. "Колкото по-висока е инфлацията, толкова по-голямо е увеличението на пенсиите. За последните години пенсиите закъсняват след инфлацията, покупателната способност не настига вдигането на цените“, посочи той.

В предизборна обстановка партиите се стремят да правят "жестове" към пенсионерите, коментира бившият социален министър Лидия Шулева пред БНТ във връзка с проблема с увеличението на пенсиите от 1 юли.

"Разликата, която се очертава, не е фатална и 1% няма да даде отражение върху дохода на пенсионерите. Сега се намираме в предизборна обстановка и всички партии се опитват да засвидетелстват жестове към пенсионерите", каза Шулева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Gna
преди 2 месеца
Това е капка в морето, пенсиите трябва да се вдигнат с поне 150 % за да се каже, че са що годе прилични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още