IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели най-рязко от месец насам

Плановете за съкращения на големите компании вероятно ще увеличат броя на исковете през следващите месеци

17:40 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ е спаднал до най-ниското си ниво от месец насам през миналата седмица, което разкрива силата на пазара на труда въпреки все по-честите съкращения на работни места в големи компании, предава Bloomberg.

Подадените за първи път искове са намалели с 12 хил. до 201 хил. броя  през седмицата до 17 февруари, показват данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Резултатът остана под прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Молбите за помощи при безработица са намалели до най-ниското си ниво от месец насам. Графика: Bloomberg Молбите за помощи при безработица са намалели до най-ниското си ниво от месец насам. Графика: Bloomberg

Продължаващите искове, които са показател за броя хора, които по-рано са подали молба за обезщетение и са продължили да получават обезщетения, са намалели до 1,86 млн. през седмицата до 10 февруари, което също е най-ниското ниво от месец насам.

Последните данни, които показват, че заявленията остават близо до рекордно ниски нива, допълват поредицата от резултати, показващи, че пазарът на труда остава стабилен въпреки високите лихви. Много икономисти приемат тази устойчивост за ключов фактор, който стои в в основата на прогнозата за траен ръст на потребителските разходи през тази година.

Четириседмичната пълзяща средна, която помага за изглаждане на волатилността при данните, се е понижила до 215 250 броя.

Според некоригираните данни, които не отчитат сезонните влияния, първоначалните искове са намалели до 197 932, най-ниското ниво от октомври насам.

„Изненадващият спад в молбите за безработица, който последва поредица от планове за съкращения, допълва съмненията относно това колко затегнат е пазарът на труда в действителност. От официалните данни виждаме, че слабостта на пазара на труда се е увеличила, което означава, че условията на пазара на труда са по-малко благоприятни, отколкото изглеждат на пръв поглед“, коментира Елиза Уингър, икономист на Bloomberg.

Morgan Stanley и производителят на електрически автомобили Rivian Automotive Inc. са сред компаниите, които обявиха планове за намаляване на работната си сила този месец. Нарастващият брой на съкращенията в големите корпорации подсказва, че молбите за безработица може да се увеличат през следващите месеци, въпреки че засега резултатите са ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още