IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете от липсата на промени в пенсионното осигуряване?

Българската икономика има нужда от половин милион души, които да работят и генерират стойност, твърдят икономисти

15:10 | 04.01.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

И през тази година липсват сериозни промени по отношение на пенсионната система, дефицитът в бюджета на общественото осигуряване е 50%, което се равнява на 10 млрд. лева, и проблемът ще се изостря още повече. Това коментираха икономистите Георги Вулджев и Михаил Кръстев по Нова телевизия.

Според заложеното в Бюджет 2024 от 1 януари тази година максималният осигурителен доход в България се увеличава на 3750 лева, а от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се осъвременят с 11%. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст става 580 лева. Таванът на пенсиите се запазва - на 3400 лева.

В краткосрочен план проблем е изпреварващият растеж на минималната пенсия спрямо средната – преди пет години минималната се равняваше на 57% от средната, сега вече е 66%, посочи Вулджев. "Разликата се смалява, а с това се намалява и стимулът на хората да се осигуряват на реални доходи и проблемът дефицита в общественото осигуряване се изостря още повече", коментира той.

„Начинът, по който се управляват публичните финанси за изплащането на пенсиите, е бомба със закъснител“, заяви Вулджев.

Михаил Кръстев добави, че увеличението на пенсиите по швейцарското правило се равнява на 2 млрд. лева.

„С тази сума се увеличава бюджетът на НОИ и той става над 20 млрд. лева при приходи, които са от осигуровките на всички работещи хора или около 50% от тази сума. Тоест останалите 50% се довнасят от централния бюджет. С всяко увеличение по швейцарското правило тази дупка продължава да расте“, поясни Кръстев. 

Той допълни, че тези 20 млрд. лева надхвърлят планираните приходи от ДДС за 2024 г. „Цялото ДДС, което ще съберем, няма да може да покрие цялата сума за изплащането на пенсиите, необходима от НОИ. Появяват се много сериозни проблеми, те са дългосрочни и политиците си затварят очите за тях”, каза Кръстев.

"Проблемът с изплащането на пенсииите е повсеместен в развития свят заради демографските процеси, дори Германия има подобни проблеми", отбеляза Вулджев.

По думите на Кръстев решението е свързано с развръзка относно други проблеми – например с недостига на работна ръка. „Трябва да се облекчат условията за внос на работници от трети държави. Българската икономика има нужда от половин милион души, които да работят и генерират стойност“, каза той.

Според Вулджев и мярката с вноса на работници няма да помогне, може да е ефективно в краткосрочен план. Проблем е, че няма и перспектива за решаване на демографската криза. Той вижда решението с промяна на пенсионно-осигурителния модел, което е дълбока реформа, а няма политическа визия за подобни стъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още