IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на японските заплати може да сложи край на ултраниските лихви

Големите компании искат да запазят талантливите си работници на фона на затегнат пазар на труда

21:06 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големите работодатели в Япония са готови да увеличат заплатите още веднъж през 2024 г. след голямото повишение тази година, като се очаква това да стимулира разходите на домакинствата и да осигури на централната банка условията, от които се нуждае най-накрая да отмени огромните си парични стимули, пише Ройтерс.

Ранните сигнали от бизнеса, синдикатите и икономистите предполагат, че натискът върху труда и цените, който беше причината за тазгодишните увеличения на заплатите, най-големите такива от повече от три десетилетия насам, ще остане и по време на предстоящите пролетни преговори за заплатите през следващата година.

Ръководителят на големия производител на напитки Suntory Holdings например планира да предложи повишение на средното месечно възнаграждение със 7% на служителите си през 2024 г. за втора поредна година, за да задържи добрите си работници в условията на затегнат пазар на труда и да компенсира ускоряващата се инфлация.

Застрахователната компания Meiji Yasuda също възнамерява да повиши средно годишното заплащане със 7% на около 10 хил. свои служители от следващия април, а търговецът на електроника Bic Camera планира да увеличи заплатите на 4,6 хил. служители на пълен работен ден с до 16%.

„Това, което се случва, е голяма промяна на парадигмата от дефлация към инфлация“, споделя пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Suntory Holdings Такеши Ниинами, който също е част от висшия икономически консултативен съвет на премиера Фумио Кишида.

„Като се има предвид бързо променящата се среда, вярвам, че тези, които действат бързо (с повишаване на заплатите), ще станат конкурентоспособни.“

Това се случва в момент, когато Кишида оказва натиск върху компаниите да увеличат заплатите, за да облекчат тежестта на домакинствата от нарастващите разходи за живот.

Последователните годишни увеличения на заплатите също ще осигурят на гуверньора на Японската централна банка Казуо Уеда едно от предварителните условия, от които се нуждае, за да премахне огромните парични стимули, въведени през последното десетилетие: устойчив растеж на заплатите .

„Комбинацията от продължителната криза на труда и упоритата инфлация ще доведе до същите или дори по-високи заплати през 2024 г. спрямо текущите“, смята Хисаши Ямада, експерт по пазара на труда и професор в университета Hosei.

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че средните заплати почти не са се повишили в Япония през последните около 30 години, тъй като упоритата дефлация и перспективите за трайно нисък икономически растеж обезсърчават фирмите да вдигат заплатите.

Тенденцията започна да се променя, след като ограниченията в предлагането, причинени от пандемията и войната в Украйна, доведоха до рязко поскъпване на суровините, принуждавайки фирмите да прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите.

Тъй като инфлацията се задържа над целта на Японската централна банка от 2% за повече от година, компаниите се оказаха изправени през безпрецедентен натиск да подкрепят служителите си с увеличения на заплатите, за да задържат талантливите си работници и да привлекат нови такива.

Искане, направено тази година от Rengo, най-голямата синдикална конфедерация в Япония, за повишения на заплатите от „около 5%“ доведе до средни увеличения на заплатите от 3,58% сред големите компании. Rengo каза, че ще поиска повишение на заплатите с "5% или дори повече" през 2024 г.

Шестима от 10 икономисти в проучване на Ройтерс очакват увеличенията на заплатите на големите фирми през 2024 г. да надвишат тазгодишните.

„Комбинацията от инфлацията, затегнатия пазар на труда и корпоративните печалби ще поддържа инерцията при ръста на заплатите“, заяви Ацуши Такеда, главен икономист в Института за икономически изследвания Itochu. „Все повече компании също ще могат да прехвърлят по-високите си разходи във веригата за доставки.“

Въпреки че повишението на заплатите беше непостижима цел за японските централни банкери от десетилетия, натискът върху разходите за живот регистриран наскоро показа, че тази задача е неотложна.

На фона на спадащото доверие към самия него японският премиер Фумио Кишида обеща да постигне стабилен ръст на заплатите за още една година и да избегне икономическата стагнация като тази, която Япония преживя в края на 90-те години и началото на ХXI век.

Миналата седмица премиерът призова бизнес общността да осигури дори по-висок от тазгодишния ръст на заплатите през 2024 г.

Тримесечното бизнес проучване Tankan на ЯЦБ през декември и преговорите за заплатите между най-голямото бизнес лоби в Япония и Rengo през януари може да осигурят още по-ранни индикации за това.

Ключово обаче остава това дали повишенията на заплатите ще обхванат по-малките фирми и тези в регионалните области.

В префектура Сайтама, северно от Токио, Nitto-Seimitsu Kogyo, малък производител на инструменти за авточасти със 113 служители, повишава заплатите с около 2% всяка година, но няма възможност за по-голямо увеличение.

„Искаме да повишим заплатите на нашите служители с повече, за да им помогнем да се справят с високата инфлация, но 2% е лимитът ни“, сподели шефът на фабриката Кейта Кондо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още