IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ се охлажда на фона на отслабващо търсене на работници

Безработицата в страната се е повишила до двугодишен връх през октомври

16:45 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на работните места в САЩ се е забавил повече от очакваното през октомври, а нивото на безработица се е повишило до почти двугодишен връх от 3,9%, което показва, че силното търсене на работници от работодателите започва да отслабва, пише Bloomberg.

Работните места извън селскостопанския сектор са се увеличили със 150 хил. миналия месец след ревизираните в низходяща посока 297 хил. позиции през септември, показа доклад на Бюрото по трудова статистика в петък. Месечният ръст на възнагражденията също се е забавил.

Последните данни показват, че пазарът на труда в страната постепенно се нормализира благодарение на по-силното предлагане на работна ръка през последната година и облекченото търсене на работници.

След публикуването на доклада фючърсите върху акциите и държавните ценни книжа поскъпнаха, а доларът отслабна. Търговците намалиха очакванията си за лихвени повишения от Федералния резерв през следващите месеци.

Ръстът на безработицата предполага и повече съкращения – явление, което работодателите досега масово игнорираха. Проучването сред домакинствата отчете ръст от 200 хил. души при загубилите работата си или тези, които са приключили временна такава.

Новите позиции в здравеопазването и социалното подпомагане, както и при държавното управление, са допринесли за цялостния ръст на работните места. В други категории обаче се наблюдава слаб растеж или спад. Пред октомври работните позиции във фабричното производство са спаднали с 35 хил., което в голяма степен се дължи на стачката на профсъюза на United Auto Workers. Това обаче ще се окаже временно явление, като се има предвид, че членовете на синдиката са сключили условни сделки с най-големите производители на автомобили в страната.

Гледайки в перспектива, устойчивите затруднения на пазара на труда, които са в основата на потребителските разходи и икономиката като цяло, рискуват да засилят опасенията, свързани с възможността на страната да издържа в условията на високи лихви, без да изпадне в рецесия.

Резултатите са публикувани след решението на Фед да отложи повишаването на лихвите на втора поредна среща. Гуверньорът Джером Пауъл намекна, че централната банка може би вече е приключила със затягането – решение, което ще бъде подкрепено през следващите месеци от допълнителното отслабване на търсенето на работна ръка.

От данните стана ясно, че и средното почасово възнаграждение е нараснало с 0,2% миналия месец и е било с 4,1% по-високо спрямо година по-рано, а това е най-малкото годишно увеличение от средата на 2021 г. насам. Заплатите на служителите, които не са на ръководни постове и формират по-големия дял от работниците, са се повишили с 0,3% за втори пореден месец.

В разрез със скорошната тенденция предлагането на работна ръка е намаляло, водейки до спад в дела на участие (тази част от населението, която работи или търси активно работа) до 62,7%. При хората на възраст между 25 и 54 години участието е намаляло до шестмесечно дъно, което се дължи на спад в участието на мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още