IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в Австралия намалява през септември, следвайки плана на централната банка

Безработицата трябва да се повиши до 4,5%, за да се забави инфлацията, твърди гуверньорът Бълок

09:32 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Затегнатият пазар на труда в Австралия започва да губи силата си, тъй като най-високите разходи по заемите от 11 години насам натежават върху търсенето на работна ръка. Ако тази тенденция се запази, тя може да доведе до ръст безработицата и да предотврати допълнителното затягане на паричната политика от централната банка, пише Bloomberg.

Въпреки че нивото на безработица e спаднало изненадващо до 3,6% през септември, основните данни показват, че свободните работни места се запълват, а новооткритите позиции намаляват. Тези резултати са от решаващо значение за Австралийската централна банка, която заяви, че ще наблюдава актуалните данни, след като повиши лихвите си с общо 4 процентни пункта от май 2022 г. насам.

Регулаторът многократно е заявявал, че ще наблюдава пазара на труда, инфлационните тенденции, потребителските разходи и глобалното икономическо развитие, за да реши дали са необходими повече повишение. В последните си изявления тя отчете, че при заетостта настъпва „преломен момент“.

Новият гуверньор Мишел Бълок изтъкна през юни, че нивото на безработица трябва да се повиши до около 4,5%, за да може инфлацията да се върне към целта.

Населението на Австралия през последната година се е увеличило благодарение на миграцията от чужбина, след като страната отвори границите си след пандемията. Оценките на икономистите показват, че населението в трудоспособна възраст се увеличава с около 56 хил. души месечно в сравнение с около 30 хил. души средно преди Covid.

Това означава, че месечният растеж на работните места трябва да се засили с 37 хил. позиции, за да се запази нивото на безработица стабилно, при условие че делът на участие остане непроменен, смята Гарет Еърд от Commonwealth Bank of Australia.

Средният месечен темп, с който се увеличава броят на работните места тази година, е 29,3 хил.

Тенденцията при общият ръст на заетостта е, че той се е забавил през последните пет месеца от 37 хил. души през април до 23 хил. души през септември, като при работните места на пълен работен ден не се наблюдава промяна.

Месечният темп, с който се увеличават позициите на пълен работен ден е намалял с хиляда позиции през септември, докато работните места на непълен работен ден са се увеличили с 24 хил., показва доклад от четвъртък на статистическото бюро.

Броят на хората, назначени на повече от една позиция като дял от всички заети, е нараснал до рекордно високо ниво през второто тримесечие, което показва, че по-високите разходи за живот принуждават хората да търсят начини да повишат доходите си.

Степента на участие през септември от 66,7%, е на най-ниското си ниво от февруари, което подсказва, че все по-малко хора си търсят активно работа. В противен случай равнището на безработицата в Австралия щеше да се е повишило миналия месец, твърдят икономистите.

„Въпреки че няма конкретно обяснение защо все повече хора са напуснали работата си през септември, това може да е сигнал за охлаждащ се пазар на труда, ако има обезсърчени хора, търсещи си работа, които не могат да намерят перспективи за развитие.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още