IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Търсят се офис служители“ – броят на новооткритите работни места в САЩ е нараснал неочаквано през август

Свободните позиции са се увеличили до 9,61 млн. през август, сочи докладът JOLTS

19:05 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на новооткритите работни места в САЩ е нараснал неочаквано през август, което се дължи на бум на обявите за офис служители (т.нар. „бели якички“), а това подчертава силното търсене на работна ръка, пише Bloomberg.

Свободните позиции в САЩ са се увеличили до 9,61 млн. през август от ревизираните 8,92 млн. през юли, сочат данните от проучването за свободните работни места във вторник и текучеството на работната сила на Бюрото по трудова статистика на САЩ (JOLTS). Наемането е нараснало, докато съкращенията са останали ниски.

Новооткритите работни места в САЩ са нараснали изненадващо през август. Графика: Bloomberg Новооткритите работни места в САЩ са нараснали изненадващо през август. Графика: Bloomberg

Равнището на откритите позиции надмина всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти. Доходността по държавните облигации се повиши, а широкият индекс S&P 500 се понижи след публикуването на доклада.

Така нареченият коефициент на напускане, който измерва дела на доброволно напусналите работа като част от общата заетост, е останал на ниво от 2,3% - най-ниското такова от 2020 г. насам. По-слабата тенденция на напускане означава, че американците не се чувстват достатъчно уверени в способността си да намерят друга работа на пазара в момента.

Ръстът на свободните работни места отразява повече от половин милион работни места в сферата на професионалните и бизнес услуги, както и повече обяви в областта на финансите и застраховането, образованието и производството на недълготрайни стоки.

Възстановяването на свободните работни места показва до каква степен устойчивото търсене е в основата на необходимостта от персонал. Въпреки че по-голямото участие в работната сила и последователното увеличение на заплатите, допринесоха за намаляването на недостига на работници, предизвикателствата остават.

Съотношението между свободните работни места и безработните души се е променило незначително до 1,5 през август. В пика си през 2022 г. съотношението беше 2 към 1.

Федералният резерв следи внимателно възстановяването на баланса на пазара на труда. Някои представители на централната банка очакват тази тенденция да продължи, като по този начин ще облекчи част от ценовия натиск. Трайната сила на пазара на труда обаче може да накара Федералната комисия по отворен пазар да се замисли за още едно допълнително повишение на лихвите.

„Тъй като свободните работни места остават доста над нивата, регистрирани преди пандемията, и броят им се движи в грешна посока през август, тези данни са още един аргумент в подкрепа на плана на Фед за по-високи лихви по-дълго време и вероятно ще бъдат една от причините Федералната комисия по отворен пазар да обмисли възможността за още едно увеличение на лихвите тази година“, коментира Рубела Фаруки, главен икономист на САЩ във High Frequency Economics, в бележка.

Данните от миналата седмица показаха, че ключовият показател за базисна инфлация се е ускорил с най-бавния си месечен темп от края на 2020 г. през август.

Ускорен темп на наемане

Наеманията са нараснали за първи път от три месеца насам, но почти незначително, като остават под нивата, наблюдавани по-рано тази година. Ръстът им е резултат от по-високата заетост в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Междувременно ниското ниво на съкращения показва как компаниите все още не желаят да освобождават служителите си.

Някои икономисти поставиха под въпрос надеждността на статистическите данни на JOLTS предвид малкия дял респонденти, отговорили на проучването. Скептицизмът се засилва и от разказите за служители, които „избягват“ работодателите си, тъй като фирмите обявяват нови работни места, които всъщност не възнамеряват да запълнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още