IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулацията на дистанционната работа влезе в ход и в България

Законовите промени са приветствани и необходими, но има детайли за изясняване

21:30 | 16.08.23 г.

Предлаганите промени в трудовото законодателство, уреждащи работата от разстояние, са стъпка в правилна посока, макар и закъснеяли. Измененията са приветствани и необходими, но все още има детайли, които следва да бъдат изяснени.

Това е мнението на Добромир Иванов, изп. директор на BESCO (Българска предприемаческа асоциация), и Виктор Билянски, съосновател на Scalefocus в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

С промените в Кодекса на труда за първи път се урежда правото на служителите за изключване от електронна трудова среда. Служителят, работещ от разстояние, не е длъжен да отговаря на съобщения от страна на работодателя извън работно време.

„Осъвременяване на трудовото законодателство е необходимо и ние дори закъсняваме. Темата с работата от разстояние е динамично развиваща се и нашето законодателство не отговаряше на действителността и на това как хората работят в момента“, заявиха гостите в предаването.

С новите промени ще се даде възможност служителите да имат индивидуален договор с работодателя, където да бъде разписано откъде точно ще работят от разстояние, ще се даде възможност дигитално да се следи дали някой е на работа и каква дейност върши.

„За да бъдем една иновативна и успешна държава, трябва да сме пионери в тази област. Начинът на работа, как да се повиши конкурентоспособността, как да се повиши производителността на труда и други са все теми, които чрез осъвременяване на законодателството, ще направят не само работата на работодателите по-лесна, но и ще създаде и възможности за повече работни места'', споделя Виктор Билянски. 

От своя страна Иванов посочи, че все още има детайли, които следва да бъдат изяснени.

“Едно от тях е дали се разрешава да имаш повече от едно място, където работиш от разстояние. Други неразрешени казуси са как се постъпва, ако служител е командирован в града, в който работи дистанционно, или пък как се третират трудови злополуки, станали по време на работа от разстояние“, каза той.

Според Билянски законодателството в тази област трябва да бъде максимално либерално, защото в днешно време начинът на работа и различните бизнеси толкова бързо се променят, че е трудно да се предвидят всякакви възможни хипотези.

По думите на събеседниците оптимизирането на трудовото законодателство в тази посока е належащо и с оглед на бъдещи чуждестранни инвеститори, защото те искат да са сигурни, че отговарят на сто процента на разписаните правила.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още