IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните компании в САЩ са увеличили наемането на нови служители през април

Има обаче признаци, че пазарът на труда се забавя на фона на по-високите лихвени проценти

16:55 | 03.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Частните компании в САЩ са увеличили наемането на нови служители през април, но има признаци, че пазарът на труда се забавя на фона на по-високите лихвени проценти, съобщава Ройтерс.

Броят на добавените работни места в частния сектор се е увеличил с 296 хил. души миналия месец, показа докладът за заетостта на ADP в сряда. Данните за март бяха коригирани надолу до 142 хил. добавени работни места вместо 145 хиляди, както бе съобщено първоначално. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на заетостта в частния сектор от 148 хил. места.

Очаква се Федералният резерв да увеличи основната лихва с още 25 базисни пункта до диапазона от 5,00-5,25% днес, сряда, след двудневната си среща по паричната политика. След това очакванията са за пауза на най-агресивното затягане на паричната политика от страна на Фед от 80-те години насам.

По-високите лихви охлаждат търсенето на служители и наемането може да бъде засегнато от затягането на банковото кредитиране след последните сътресения на финансовите пазари. Спорът по повишаването на тавана на държавния дълг от 31,4 трлн. долара носи сериозен риск за икономиката и в крайна сметка – за пазара на труда.

Финансовият министър Джанет Йелън предупреди в понеделник, че правителството може да свърши парите в рамките на месец.

Правителството съобщи във вторник, че е имало 9,6 млн. отворени работни места към края на март – най-ниското ниво от май 2021 г. Въпреки това пазарът на труда остава затегнат – през март е имало 1,6 свободни позиции на всеки безработен. Това е доста над съотношението от 1,0-1,2, което според икономистите показва пазар на труда, който не генерира твърде много инфлация.

Докладът на ADP, разработен съвместно със Stanford Digital Economy Lab, бе публикуван преди по-пълните и внимателно следените данни за март на Бюрото за трудова статистика към министерството на труда, които ще излязат в петък.

Според проучване на Ройтерс сред икономисти свободните позиции в частния сектор вероятно са се увеличили със 160 хиляди през април.

Очакванията за общите работни места, без тези в земеделието, да са се увеличили със 179 хиляди миналия месец след ръст от 236 хиляди през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още