IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетостта в САЩ остава стабилен и през март

Икономиката е добавила 236 хил. нови работни места

16:43 | 07.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската икономика продължава да добавя нови работни места със стабилен темп през март, сваляйки безработицата до 3,5% - признаци за трайно затегнат пазар на труда, поради което Федералният резерв може да вдигне основните лихви отново следващия месец, съобщава Ройтерс.

Новите работни места извън земеделието са се увеличили с 236 хиляди миналия месец, съобщи министерство на труда в доклада си за заетостта в петък. Данните за февруари бяха коригирани нагоре до 326 хил. места вместо 311 хиляди, както бе отчетено по-рано.

Част от забавянето в наемането отразява отслабващия тласък от необичайно мекото време през януари и февруари.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че работните места ще се увеличат с 239 хиляди, като оценките варират от 150 хиляди до 342 хиляди. Икономиката трябва да създава приблизително по 100 хил. работни места месечно, за да се справи с растежа на населението в трудоспособна възраст.

Както при други последни икономически данни, твърде рано е стресът на финансовите пазари, предизвикан от фалита на две регионални банки през март, да се види в доклада за заетостта.

Нивото на безработица е спаднало до 3,5% от 3,6% през февруари. Средното почасово заплащане се е повишило с 0,3% през март, след като нарасна с 0,2% през февруари. Това е намалило годишното увеличение на заплатите до 4,2% от 4,6% през февруари, което все още е твърде високо, за да съответства на целта на Фед за инфлация от 2%. Централните банкери сега ще чакат данни за инфлацията по-късно този месец, за да преценят въздействието на своята кампания за затягане на паричната политика.

Финансовите пазари клонят към повишаване на лихвените проценти от Фед с още 25 базисни пункта на заседанието на 2-3 май, показва инструментът FedWatch на CME Group. В момента основната лихва е в диапазона 4,75-5,00%.

Пазарът на труда обаче губи блясъка си. Годишните корекции на Министерството на труда на данните за седмичните молби и продължаващите молби за безработица, публикувани в четвъртък, показаха значителни подобрения и на двете серии.

Проучвания на Institute for Supply Management тази седмица предложиха отрицателна оценка на пазара на труда. Откритите работни места са спаднали под 10 милиона в края на февруари за първи път от близо две години, въпреки че през същия месец е имало 1,7 работни места за всеки безработен, показват правителствени данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още