IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на неактивните млади хора е световен проблем

Делът на младежите, които не работят, не учат или не се обучават, надвиши 20%

17:11 | 09.04.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Младежката безработица в световен мащаб нараства. Нивото в Китай е рекордно високо. Още по-проблематично е по-малко известното ниво Neet, измерващо дела на младежите, които не работят, не учат или не се обучават, пише за Financial Times Филис Пападейвид, директор за изследванията в аналитичния център Asia House.

Нарастващият процент на Neet би трябвало да бие тревога навсякъде. Той тихо надвиши 20 процента в световен мащаб, ниво, невиждано от почти две десетилетия. И дори когато се предлага работа, тя често е неподходяща, лошо платена и предимно неформална, според Международната организация на труда (МОТ).

Докато водя сина си на училище през строителния бум в южна Атина, си мисля за достъпността, пише авторът. Чудя се за моята млада съседка, която с току-що защитена докторска степен наскоро е приела работа на непълен работен ден като младши управител на ресторант. „По-добре е, отколкото без работа“, казва тя.

Това движение надолу по стълбата е форма на икономически белези, при които качеството на заетостта се влошава дори когато икономиките се възстановяват. Белезите са широко разпространени в икономиките с по-ниски доходи. Развитите икономики, включително части от САЩ, също не са имунизирани.

Залозите са най-високи за най-бедните и най-крехките икономики, като Нигер, Йемен и Сомалия, където растящите нива на Neet водят до катастрофални икономически и социални резултати. Сега това се влошава от високите цени на храните и енергията.

В ера на множествени шокове, по-високите нива на Neet допълнително вграждат остра уязвимост. Това важи за недиверсифицираните, зависими от ресурси и небалансирани по отношение на пола икономики. В световен мащаб 32 процента от младите жени са Neet в сравнение с приблизително 15 процента от младите мъже. Тази пропаст в Южна Азия се разширява до съответно 53 процента при младите жени и 6 процента при младите мъже.

Икономическите последици от този дисбаланс са очевидни. Повишаването на нивата на Neet ще предизвика дефицит на производителност, който води до така наречения капан на средните доходи. Когато производителността на страните е ниска, цялата икономика никога не достига високите доходи. Сравнете икономическия динамизъм на Ирландия и Южна Корея с хроничните сътресения в Мексико и Аржентина.

Дигитализацията и работните места в „платинената икономика“, които идват с нея, биха могли да обърнат нарастващите нива на Neet в световен мащаб. Високотехнологичната работа е повече от работа. Според икономиста Енрико Морети за всяка нова високотехнологично работно място в даден град се генерират пет допълнителни невисокотехнологични.

И все пак в множество развиващи се икономики цифровият достъп остава удивително нисък, особено в селските райони, включително в икономически гиганти като Индия. Цифровите иновации също така са непостоянни за работниците, тъй като могат да потиснат заплатите, бързо да променят работните задачи или да премахнат работните места.

Политиците обръщат известно внимание. Южна Корея представи своя нов курс в областта на човешките ресурси, който се стреми да се справи с въздействията върху пазара на труда от нейния енергиен преход и по-голямата дигитализация. Страната цели да го постигне най-вече чрез обучение и социално осигуряване за нестандартните форми на заетост.

В крайна сметка успехът в понижаването на процента на Neet ще зависи от контекста. За някои икономики, като мексиканската и индийската, подобреният инвестиционен климат за чуждестранните фирми, и разпространяването на знания, което те носят, ще се съчетаят с приоритизирането на образованието. Докато Гърция може да посвети много повече на своя аналитичен сектор, така че докторантите да могат да правят иновации.

За стимулиране на иновациите и производителността имат значение по-доброто образование и резултатите на пазара на труда. Без по-нататъшно разбиране и справяне с нивото на Neet, растежът и благосъстоянието ще стагнират.

Повишената финансова волатилност, нарастващите разходи по заемите и геополитическите сътресения могат да означават предстоящи последователни и многобройни шокове. В този контекст процентът на Neet е основен показател за широк спектър от уязвимости за младите – и насъщен барометър за благосъстоянието на следващото поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 09.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
До: khao Не е лошо ти да отидеш. Попитах те какво имаш впредвид и нещо не виждам отговор. Да не можеш да изразиш собственото си мнение не е на добре. Със сигурност има някаква диагноза за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: baba_meca *** на лекар и ще имаш... лекувай се докато не е късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
До: khaoНямам такава диагноза. Ти лекар ли си? Също не съм и врачка. Би ли споделил какво имаш впредвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: baba_meca ?!?!?! .... мозачно увреждане ли имаш или по рождение си така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 година
До: khaoМи нали сега сме капитализъм. Какво ни занимават с отживелици?!?!? И какво е това социалистическо, феодално и робовладелческо мислене?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: baba_meca е, и, кво общо има с темата ? Те караха и насила на учиш, ама като гледам не са успяли при теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
baba_meca
преди 1 година
В социализма, феодализма, робството караха насила хората да работят. В капитализма не е проблем да не работиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 1 година
Разбира се до това водят и приказки, като тези празни обещания за безусловния базов доход. Едно 10 години се говореше за това, преди да започнат сериозните световни кризи, като пандемията и войните. Незапознатите с това как работи пазарната икономика (90% са такива въпреки, че много държат да живеят в такава) много леко повярваха, че могат да получават без да работят. Разбира се това се прехвърли и на младежите. Сега виждаме резултата. Другия проблем е и автоматизацята, която беше уж панацея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още