IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българските фирми очакват трудна 2023 г., но планират увеличения на заплатите

Едва една трета от работодателите са заявили, че планират да наемат нови хора

16:20 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

40 на сто от българските компании имат песимистични очаквания относно българската икономика през 2023 г. Почти 26% смятат, че следващата година ще е по-добра, а останалите - че няма да е по-различна от изминалата 2022 г. Това показват данните от анкетно проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), проведено в периода 1-19 декември сред 864 микро, малки, средни и големи компании.

Графика: АИКБ Графика: АИКБ

На фона на тези очаквания едва една трета от анкетираните са заявили, че планират да наемат нови хора. Най-висок е делът на предприятията - малко под 40%, които са посочили, че е възможно да се наложат съкращения на персонала.

Въпреки трудностите, които очакват, българските работодатели планират увеличение на заплатите. От участвалите в проучването 66 на сто планират ръст на възнагражденията с до 10%. По-сериозно увеличение на заплатите пък планират други 16 на сто.

9 от всеки 10 предприятия са раздали и коледни бонуси или „13-та заплата“ на служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 30.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още