IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономист: Политическата нестабилност у нас поставя инвеститорите на изчакване

Има опасност от бюджетна нестабилност, което ще повлияе на социалните разходи, каза  Адриан Николов

21:21 | 28.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Политическата нестабилност играе огромна роля за икономическото бъдеще, тъй като засега пътят на България към еврозоната и Шенген остават под въпрос. Това може да повлияе и върху кредитния рейтинг, а забавянето на интеграцията кара инвеститорите да са в режим на изчакване. Това коментира Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Потенциалните чуждестранни инвеститори у нас са изправени пред много въпроси като членството на страната в еврозоната и в Шенген, бъдещето на плоския данък и демографската криза.

Очаква се да видим по-голяма предпазливост около бюджета, като дори и склонните към харчове партии ще трябва да намалят социалните плащания, тъй като страната е заплашена от бюджетна нестабилност, която ще се прояви във високи нива на дефицит. 

„Ръстът на публичния дълг не е проблематичен, стига той да е съчетан с голям икономически растеж - инвестиции в инфраструктура, образование и повишаване на добавената стойност на икономиката. Но когато тези разходи отиват за крайно потребление, този тип дефицитно и дългово харчене не води до по-голям икономически растеж и съответно утежнява все повече и повече публичните финанси в бъдеще“, посочи икономистът. 

Той допълни, че в последните години се наблюдаваше пренебрегване на разходите за инфраструктура за сметка на социалните разходи. В същото време развитието на инфраструктурата е по-добра дългосрочна политика, тъй като това ще позволи на работодателите да плащат по-високи заплати на работниците. Докато директните социални плащания по-лесно достигат до избирателите, имайки по-пряк, но краткотраен ефект, каза Николов.

Големите реформи изостават – пазарът на труда, образованието, подчерта той.

„Проблемът с образованието е належащ пред управляващите, като се вижда ясен спад в качеството и голямо разминаване между нивото на училищата в големите градове и по-малките населени места. Възможно е прилагането на механизъм, който да поощрява финансово училищата, които се справят по-добре и придават по-голяма добавена стойност“, коментира още икономистът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още