IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За кого са гласували висшистите? Профилът на избирателите по данни на „Тренд“

Кампанията е повлияла най-силно на избирателите на „ДПС-Ново начало“, МЕЧ, „Величие“ и АПС

10:58 | 28.10.24 г.
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила сред всички възрастови групи, сред висшистите и хората със средно образование, живеещите в областните центрове и малките градове, показва разбивка на електоралните нагласи, направена от социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на „Нова броадкастинг груп“ и „Евронюз“. Сред електората на партията най-голям дял имат хората на възраст между 40 и 60 г., от областните градове, притежаващи средно образование.

Предпочитани от по-младите до 40 години са „Продължаваме промяната – Демократична България“, като 58% от гласувалите за коалицията са жени.

„Възраждане“ се представят най-добре в групата на средната възраст (40-59 г.), а половината от симпатизантите им живеят в областните центрове.

Най-младият електорат в страната е този на „Има такъв народ“, като 40% от всички гласували за партията на Трифонов са под 40 години. Младежки вот обира и МЕЧ, като над една пета от всички подали глас за партията на Радостин Василев са между 18 и 29 години.

Близо половината от гласувалите на „ДПС-Ново начало“ са етнически турци, но по-силен етнически вот обира формацията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ (АПС) – близо 70% от гласувалите за нея са етнически турци, а 80% живеят в селата.

Традиционно БСП запазва силни позиции сред хората над 60 години, като избирателите им са предимно живеещи в областните центрове и малките градове.

65% от всички гласували на изборите са взели решението за кого да гласуват преди кампанията, 16% в рамките на кампанията, 9% в последните няколко дни, а 8% в самия изборен ден. Разбивките по партии обаче показват различна картина и дават възможност да се проследят по-добре избирателите на конкретните формации.  

За кого са гласували висшистите?

Общо от гласувалите на вота на 27 октомври 45,2% са с висше или полувисше образование, като от тях най-висок дял се разпределят между гласувалите за ГЕРБ-СДС (27,6%), следвани от ПП-ДБ (21,3%). 

При преглед на избирателите на конкретните формации обаче, картината изглежда различно. Над 50% от онези, които са дали гласа си за 6 партии, са с висше или полувисше образование, като сред тях не попада ГЕРБ-СДС. Най-висок дял висшисти има сред избирателите на ПП-ДБ (63,3%), „Синя България“ (61,3%), „Величие“ – 54,4%, „Възраждане“ – 51,1%, и МЕЧ (50,8%). 47,4% от избирателите на ГЕРБ-СДС са висшисти, а 49,7% са със средно образование. Близо една четвърт от избирателите на АПС са с основно и по-ниско образование, което се отнася и за една пета от гласувалите за „ДПС-Ново начало“.

 При кои партии отива „импулсивният вот“

13,6% от гласовете на решилите да гласуват в деня на изборите отиват при ИТН, 12,8% - при МЕЧ, 11,1% - при останалата под чертата за влизане в парламента „Синя България“, и 10,1% – за „Възраждане“. Това са до голяма степен и партиите, за които са гласували избирателите, взели решение в последните дни на кампанията.

За сметка на това 70% от избирателите на ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП са взели решението си да гласуват за тях още преди началото на предизборната кампания.

Кампанията е повлияла най-силно на избирателите на „ДПС-Ново начало“, като 33,3% от гласувалите за тях са взели това решение в рамките на предизборния месец. Той е бил ключов и за една четвърт от избирателите на МЕЧ, както и за една пета от избирателите на „Величие“ и АПС.

Изборът на София и областните градове

76% от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата или в областен град, като по този показател те изпреварват ГЕРБ-СДС, при които над 40% от гласовете идват от малките градове и селата.

Над 70% от избирателите на „Възраждане“ и „Величие“ живеят в областен или в малък град, а АПС и ДПС-Ново начало обират вота в селата съответно с 81% и 60% избиратели, които живеят в такъв тип населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още