IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи коментари: ПП-ДБ очакват ГЕРБ да поемат отговорност за съставяне на правителство

Даниел Лорер заяви, че българските граждани искат стабилен кабинет, но това не трябва да се случва на всяка цена

20:49 | 27.10.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бъдещето на България зависи от активните граждани. Това заяви Кирил Петков, един от лидерите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, (ПП-ДБ) пред медиите, като благодари на избирателите, които са дали вота си. Асен Василев подчерта по-високия резултат на формацията, а Атанас Атанасов отчете повишената избирателна активност като важна за демокрацията.

Бившият премиер Николай Денков насочи вниманието към ГЕРБ-СДС като победители на вота.

„Те носят отговорността да съставят правителство. Нека видим те какво предлагат“, каза той на въпрос, свързан с бъдещите развития в политически план.

 По-многословен беше Даниел Лорер от ПП-ДБ, който заяви пред БНТ, че формацията ще бъде непреодолим фактор при съставянето на кабинет.

Този път трябва да подходим обрано, смислено и много държавнически. Трябва да помислим за какви приоритети са ни изпратили избирателите с повишено доверие, каза Лорер.

Според него ГЕРБ като първа политическа сила трябва да предложи управленска формула, а ПП-ДБ вече са представили своите варианти по време на предизборната кампания.

Относно това кой е вариантът на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер, Лорер заяви: „И фигурата на премиера е важна, и структурата на властта – по какъв начин ще бъдат овластени самите министри“.

„ПП-ДБ сме свикнали да се отбраняваме на много фронтове. Повечето партии се упражняват върху нас. Въпреки това ние запазваме своя резултат, което е ясен резултат за това, че българското общество разбира важността от това да има една силна, центристка, европейска партия, която да задава тона на българската политика“, каза още Лорер.

Запитан за това дали продължава да мисли, че санкционираният по „Магнитски“ политик Делян Пеевски се е променил за добро, Лорер призова „този грешен цитат“ да бъде „погребан“. Той посочи, че ДПС са гласували за добрите политики, създадени и предложени от ПП-ДБ.  

„За съжаление, това приключи и сме сигурни, че за в бъдеще отново ние ще задаваме добрите политики, а кой ще ги гласува, предстои да видим в 51 парламент“, каза той.

Според него българските граждани искат стабилен кабинет, но това не трябва да се случва на всяка цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 27.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още