IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИК: Всички секции в страната са отворени

Избирателната активност към 11 ч. превишава с малко тази на предишнитеизбори

13:26 | 27.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изборният ден е започнал нормално и всички секции в страната са отворени, става ясно от изявления на Централната избирателна комисия (ЦИК). Преди ден институцията забрани замяната на членове на избирателните комсии без основания, след вълна от заявления от членове в Хасковска и Благоевградска област.

Избирателната активност в страната към 11 часа е 9,55%, което е малко над тази за предишните избори към този час (8,34%). Избирателната активност е изчислена на базата на избирателите, включени в изборните списъци, уточни говорителят на ЦИК Росица Матева, зам.-председател и говорител на комисията в първия си брифинг за деня пред медиите. Най-висока е активността в Монтана -14,4%, а най-ниска - във Варна - 5,2%.

Към 11 часа са постъпили и 11 сигнала за нарушения, сред които и за агитация по телевизия, снимане на вота и други, сочат от ЦИК.

Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщава за 75 сигнала за проблеми и нарушаване на изборнит еправа на гражданите към 12 часа. 52 от тях са за неправомерна агитация. За обезпечаване на обществения ред и охраната на избирателните секции на територията на страната (в т.ч. и подвижни) са ангажирани над 15 хил. служители, допълват още от МВР.

Още в ранните часове повечето политически лидери упражниха правото си на вот. Те призоваха хората да гласуват активно и изразиха надежда за съставяне на стабилно правителство след седмите избори за парламент от 2021 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 27.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още