IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проруската "Грузинска мечта" печели изборите в Грузия при преброени 99% от гласовете

Опозицията не е съгласна с резултатите, предупреждават за узурпация на властта в страната

09:07 | 27.10.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проруската партия "Грузинска мечта" печели убедително изборите в Грузия след преброени 99,6% от гласовете, сочат официалните данни на Централната избирателна комисия. Според публикация на сайта на институцията за партията са гласували малко над 54% от имащите право на глас в страната.

Разпокъсан е вотът за опозицията - и четирите опозиционни блока събират по около 10%, според данните на комисията. Най-голяма е подкрепата на "Коалиция за промяна" - 10,8%. Представители на тези партии определиха изборите като "купени" и предупредиха, че се извършва узурпация на властта и конституционен преврат в страната, посочват местни медии.

"Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили управлява Грузия от 2012 година. В последните две години партията рязко обърна курса си и се насочи в подкрепа на Русия, отбелязват западни анализатори, цитирани от Ройтерс. В страната на няколко пъти се проведоха масови протести, свързани с политиката на управляващите, включително и срещу закон за чуждестранно влияние.

Европейският съюз официално спря процедурата за членство на Грузия в общността.

Опозицията заяви, че не признава резултата от изборите, а президентът Саломе Зурабишвили, която беше избрана с подкрепата на "Грузинска мечта", но се дистанцира от нея, съобщи за купуван вот и нарушения на изборния процес.

Общо 18 партии и коалиции се бориха за 150-местния грузински парламент. Не всички от тях преминават изборната бариера от 5% от гласовете на вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 27.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 6
Gna
преди 17 часа
Нормално, Грузия вижда, че Брикс е бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 18 часа
До: смръдко: Ти с такива занимания, като следене на Женя ватмана и денонощно писане на такъв джънк ли успя да изкараш бизнеса си в топ 6 от 40 на национално ниво? Или си намерила начин шшлякането на ментални иззппражнения в коментарите под статиите на един бивш инвесторски бизнес-сайт да го монетаризираш и легитимираш като бизнес на национално ниво То не, че няма и бизнеси като търсенето, систематизирането и обработката на гговвна, но не би следвало да се пърчиш в други, достатъчно сложни сфери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 15
гъбко
преди 21 часа
До: Tikva007 54% не е никак убедително кой кво е избрал ... Веселото предстои! Докато у нас гледам Женя ватмана и един трамвай не може да напълни вече ... Ще ви качи ли истинските (там онази думичка с П дето е цензурирана) космалати мъжаги на почетна обиколка по червени прашки само?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 22 часа
До: oratten а ти къде изчезна бе проссс, да не те е бил сутеньора ти? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 9
ratten
преди 22 часа
кухао, ти защо още не си емигрирал вклщчително и то форума!??защото никой никъде те нЕще, пиша го на видински за да ти е по-лесно четенето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 18
khao
преди 1 ден
До: тетриса: ясно е, но както казах ...като си прозззта копейка е трудно да разбереш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 ден
До: бомбашка: В украйна, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 24
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 Това хич не звучи като въпрос, а като ултиматум/заплаха ... но като си прозззта копейка е трудно да разбереш... Сега всичко качествено в Грузия ще емигрира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 21
xapoznai
преди 1 ден
Нормално е когато си близо до войната и агресора е съвсем близо да избереш сигурността... За мен лично волята на избирателите винаги е най-правилното. В някакъв момент нагласите могат и да се променят, но сега явно повечето не искат да съсипят държавата си... Все пак говорим за средновековни изверги с атомно оръжие на съвсем близко разстояние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 20
Tikva007
преди 1 ден
*Проруската партия "Грузинска мечта" печели убедително изборите в Грузия* - Не беше трудно - Инанишвили зададе само един въпрос на избирателите: *Искате ли и в Грузия да бъде като в Украйна?* и отговорът се изтече в урните. Желаещите да воюват с Русия грузинци имат поле за изява в Украйна, а Грузия е мястото, където да растат в мир децата им. Армения също е добър пример за заиграване с чужди проекти *анти-Русия*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още