IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел нанесе удари срещу военни цели в Иран

Израелската армия обяви, че операцията ѝ е приключила и самолетите ѝ са се завърнали у дома

08:22 | 26.10.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Техеран. Снимка: БГНЕС/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Техеран. Снимка: БГНЕС/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Израелската армия съобщи тази нощ, че нанася "прецизни удари" по ирански военни цели, след като малко по-рано в Техеран проехтяха силни взривове, предаде Ройтерс.

"В отговор на продължаващите месеци наред атаки на режима в Иран срещу държавата Израел, в момента Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) нанасят прецизни удари по военни цели в Иран", пише в изявление на израелската армия, цитирано от DPA. В текста се посочва, че Израел има правото и задължението да отговори на атаките от Техеран и неговите проксита, които включват ракетни удари, изстреляни от иранска територия.

"Нашите отбранителни и настъпателни способности са напълно мобилизирани", пише още в текста.

Израелската армия не нанася удари по ирански ядрени съоръжения или петролни находища, само по военни цели, заяви израелски представител, цитиран от телевизия NBC News.

"Израел нанася удари, насочени към военни цели, упражнявайки самозащита", се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс. Според Fox News Белият дом е бил уведомен малко преди Израел да предприеме въздушната атака срещу Иран.

Иранската държавна телевизия съобщи, че около столицата са били чути няколко силни експлозии. Експлозии са проехтели и в района на близкия град Карадж.

Малко по-късно израелската армия обяви края на въздушната си операция срещу военни цели в Иран и посочи, че самолетите ѝ са се завърнали безопасно у дома, предаде Ройтерс.

По думите на представители на ЦАХАЛ при нападението са били поразени "ракетни комплекси земя-въздух и други средства на иранските военновъздушни сили".

New York Times съобщава, че израелската операция е приключила около 5 часа сутринта местно време, след като са били поразени около 20 ирански  обекта.

Иран от своя страна заяви, че системите му за противовъздушна отбрана успешно са противодействали на израелските удари, но че на някои места са нанесени "ограничени щети". В изявление на иранската противовъздушна отбрана се казва, че Израел е атакувал военни цели в провинциите Техеран, Хузестан и Илам.

На 1 октомври Иран предприе масивна въздушна атака срещу Израел, като изстреля близо 200 балистични ракети. Това бе второто иранско нападение срещу Израел за последните шест месеца. Израелските власти се зарекоха, че ще предприемат ответни действия, а иранският външен министър Абас Арагчи предупреди, че ако Ислямската република бъде атакувана, отговорът ѝ "ще бъде по-мощен".

Израелските удари по военни обекти в Иран изглежда са били целенасочен и пропорционален отговор на предишните атаки на Техеран с малък риск да бъде засегнато цивилното население, заяви високопоставен служител от американското правителство. Това би трябвало да е краят на пряката размяна на огън между двете страни, каза той, като добави, че САЩ разполагат с множество преки и непреки канали за комуникация с Иран, по които ясно са изразили позицията си.

"Няма съмнение", че Израел ще получи "подходящ отговор" за ударите си по Техеран, се казва в изявление, разпространено от иранската новинарска агенция Тасним, която е свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 26.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 25
grainis
преди 2 дни
Над 100 израелски изтребителя F-16 и F-35 в продължение на час са нанасяли високоточни удари по няколко ирански военни бази, летища, ракетни батареи и радиолокатори вкл. в Сирия и Ирак. *** не са успели да прихванат нито една от стотиците изстреляни ракети. Унищоженията са гигантски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 18
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: зеле-але-хую, дай си малко почивка /и на нас/, че не се траеш вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 23
earth1225
преди 2 дни
Израелците правят това, за което толко много не събраха Смелост. Жалко само за цивилните жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 26
Алехандро
преди 2 дни
15 тонните бомби противобункерни бомби, MOAB, Майката нма всички бомби, които разрушиха подземните бункери на хутите, терористи без сериозно ПВО, носени от СТЕЛТ бомбардировачите B-2 бяха предупреждение за Иран от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 24
Алехандро
преди 2 дни
До 3:..."Израелски", естествено, грешка на редактора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 28
Алехандро
преди 2 дни
Всички иракски ракети помахаха за здрасти на безаналоговите руски ПВО *** и пристигнаха на уреченото място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 27
гъбко
преди 2 дни
До: гъбко Еее, верно ли е цензурирано?_____ *** = cъвeЦкu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 33
гъбко
преди 2 дни
Ашколсун на израелците! Всичко прецизирано и като предупреждение, какво може да последва, ако продължават да фърлят допотопните си ракети аятоласите. Това е само прелюдия! А как ми се упражнявахте преди Ковида копейкопоклонниците, а? Като писах, че е въпрос на време да ги шамаросат, я с бомбардировка директно, я с крилати ракети. Имали ПВОта аятоласите, имат ама ***, като на ру33ияните, нищо не вършат - парадни тръби и кутии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още