IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленски е отказал среща с генералния секретар на ООН след визитата му в Русия

Гутереш участва в заседанието на БРИКС

18:31 | 25.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Зеленски и Гутереш по време на Общото събратие на ООН в Ню Йорк в края на септември 2024 г. Снимка: President.gov.ua
Зеленски и Гутереш по време на Общото събратие на ООН в Ню Йорк в края на септември 2024 г. Снимка: President.gov.ua

Украинският  президент Володимир Зеленски е отказал да се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, съобщава AFP, като се позовава на високопоставен източник в Офиса на украинския президент. Причината е визитата на Гутереш в Казан за срещата на БРИКС.

На събитието генералният секретар на ООН призова за прекратяване на бойните действия по света, спазвайки принципите на международното право и устава на ООН и за справедлив мир за Украйна. След това разговаря с руския президент Владимир Путин, като и двамата демонстрираха близки отношения.

Според Die Welt Путин е неглижирал изявленията на Гутереш по време на речта му и дори се е присмял на думите му. Генералният секретар на ООН коментира по време на речта си, че проблемите трябва да бъдат решавани както в едно "глобално семейство". "За съжаление в семействата често възникват разногласия, скандали, спорове за имущество. Понякога има спречквания", е бил коментарът на руския президент.

Преди ден Зеленски на няколко пъти в публични изяви критикува посещението на Антониу Гутереш в Русия и то точно в деня, в който фактически се създава ООН - 24 октомври. В Казан генералният секретар на организацията се среща и здрависва с издирвания от Международния наказателен съд руски президент, отчете още той.

В Киев обърнаха внимание и че Гутереш отказа да участва в мирната среща, организирана съвместно с правителството на Швейцария, на която присъстваха представители на повече от 100 държави и организации.

Ден след Казан Гутереш е искал да посети и украинската столица и да разговаря с Володимир Зеленски, но визатата му е отказана, твърди източникът на AFP.

Визитата на Гутереш в Казан си спечели критики и на западни политици. Те отбелязват не само отсъствието му от мирната конференция в Швейцария, но и отказа да бъде лично на среща, посветена на мира  в Близкия изток, която се проведе в Париж, и изпрати само видео обръщение.

От ООН коментираха тези заявления с думите, че генералният секретар и преди е присъствал на срещи на БРИКС. "Организацията е важна на международно ниво и не трябва да бъде пренебрегвана", отбелязват от ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 дни
Путлерович
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 дни
Как само му се кланяше на ***, мазната твар. В момента ООН официално отрича отказ на Зеленски за среща, било уж само уточняване на дата за посещение, от Зеленски също няма официално изявление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
matiza
преди 2 дни
Има видео и как възторжено се прегръща и с Лукашенко . Поредният мижитурко , наредил се на кремълската хранилка, жалък е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още