IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В края на кампанията „Тренд“ предвижда размествания в реда на партиите

Социологическата агенция допуска възможност за деветпартиен парламент

09:35 | 25.10.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Седем формации в парламента и две с шансове за преминаване на 4-процентната бариера на изборите на 27 октомври предвижда проучване на електоралните нагласи на социологическа агенция „Тренд“, представено в последния ден на предизборната кампания за вота на 27 октомври. Очаква се избирателна активност от 38%, като правото си на глас ще упражнят между 2 и 2,2 млн. от избирателите.

Проучването е проведено по поръчка на „24 часа“ сред 1002 пълнолетни граждани в страната между 16 и 22 октомври.

Според данните на „Тренд“ ГЕРБ-СДС е първа сила с подкрепата на 24,9% от гласуващите. По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка резултатите на отделните партии и коалиции са сходни. 

Както всички проучвания и от други агенции досега, и това на „Тренд“ вещае оспорвана битка за второто място между ПП-ДБ и „Възраждане“. Според данните на агенцията обаче партията на Костадин Костадинов ще има лека преднина – 15,2% спрямо ПП-ДБ (14,8%).

Във втората група попадат формацията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ (7,8%), „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски (7%), „Има такъв народ“ (6,6%) и „БСП – Обединена левица“ (6,5%). Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ (4%) и „Величие“ (3,6%). Синя България остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

 

 

 

От „Тренд“ посочват, че разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите са под процент, което прави размествания в подредбата напълно възможни.  

Намерение да отбележат „Не подкрепям никого“ са декларирали 4,3% от имащите право на глас, но този процент се разпределя между всички формации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още