IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Алфа Рисърч“: Първото място е сред малкото сигурни неща в предстоящите избори

Малки разлики между втория и третия и между четвъртия и петия отчита социологическата агенция дни преди вота

09:33 | 24.10.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Седемпартиен парламент с възможност и осма формация да прескочи 4-процентната бариера предвижда проучване на електоралните нагласи, проведено от „Алфа Рисърч“.

Наблюдава се лека мобилизация при симпатизантите на ГЕРБ-СДС спрямо началото на кампанията и се очаква те да получат 26,5% от вота на гласоподавателите, каза пред bTV социологът Боряна Димитрова. Първото им място е едно от малкото сигурни неща в предстоящите избори, отчита проучването.

По наше мнение един от съществените фактори за тази мобилизация е заявката, че този път ще направят всичко възможно да има правителство, посочи тя.

Според нея това е силен фактор за вот за първата политическа сила, за да ѝ се даде шанс да състави правителство. Ако тази заявка бъде оттеглена обаче, може деклариралите намерение да гласуват за тях в последните дни да променят нагласата си.

Разликата между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“ е под статистическата грешка, отчете Димитрова. ПП-ДБ все още не успяват да си върнат подкрепата на оттеглилите се през юни избиратели, а „Възраждане“ продължава да търпи щетите от други радикални партии в периферията като „Величие“, ИТН и МЕЧ.

„За добро или за лошо, ПП-ДБ няма конкуренти в своето пространство“, каза още Димитрова. Според проучването те биха получили 14,9%, а „Възраждане“ – 14,2%.

Източник: Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Скъсена е разликата между двете крила на ДПС – по-скъсена, отколкото в началото на кампанията, каза още социологът. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ (АПС) би получила 7,9% от гласовете, а „ДПС – Ново начало“ на Делян Пеевски – 7,4%.

„До каква степен различните организационни, институционални ресурси влияят на тази разлика – за нас е трудно да изчислим статистически. Виждаме сериозна мобилизация на гласуващите за „ДПС – Ново начало“, каза още Димитрова.

По думите ѝ най-сериозният вот от чужбина за ДПС досега е идвал от Турция, но сега ще се разпредели между двете формации.

В парламента според проучването влизат и „БСП – Обединена левица“ със 7,2% и „Има такъв народ“ (ИТН) с 6,1%.

Според Боряна Димитрова само една от партиите под чертата има шанс да влезе в парламента. Засега под 4-процентната бариера са МЕЧ – 3,8%, „Синя България“ – 2,7% и „Величие“ – 2,6%. Тя посочи, че при последните избори са се виждали знаци за контролиран вот за „Величие“.

Въпреки че за влизане в парламента може да са необходими рекордно ниските 80 000 гласа, едва ли две партии ще съумеят да ги съберат. По-вероятно е само една от тези формации да оползотвори мигриращия емоционален и протестен вот. 

В тази ситуация с доминиращи в страната апатия или принуда, не се регистрират сериозни признаци за мобилизация на избирателите. Готовност да отидат до урните заявяват 30% – 32% от анкетираните, което означава активност от около 2 млн. избиратели. В отделни места е възможна мобилизация на протестен, или наказателен вот, което може леко да увеличи участието, но няма индикации да може да се вдигне по-сериозна вълна.

За други партии биха гласували 6,7% от избирателите, а „Не подкрепям никого“ имат намерение да отбележат 3%.Проучването е проведено между 20 и 23 октомври сред 1000 пълнолетни лица, със собствени средства на агенция „Алфа Рисърч“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още