IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орбан обвини ЕС в опит да свали правителството му

Унгарският премиер сравни протеста си срещу политиките на съюза с антисъветското въстание в страната му през 1956 г.

19:40 | 23.10.24 г. 1
Виктор Орбан на митинг в Будапеща. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Виктор Орбан на митинг в Будапеща. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарският премиер националист Виктор Орбан заяви в сряда, че изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС) се опитва да свали от власт правителството му и да наложи „марионетна“ администрация в Будапеща, като сравни протеста си с антисъветското въстание през 1956 г., предава Ройтерс.

Орбан, който е изправен пред сериозна заплаха за 14-годишното си управление, тъй като опозиционна партия начело с новак в политиката напредва в обществените допитвания, говори пред привърженици по повод годишнината от въстанието срещу съветското господство, което беше смазано от Червената армия.

Унгарският премиер, който многократно влиза в спорове с ръководителите на ЕС, най-скоро в Европейския парламент по-рано този месец, съобщи, че суверенните му политики, свързани с войната в Украйна и миграцията, са неприемливи за Брюксел.

„Знаем, че искат да ни въвлекат във войната (в Украйна), че искат да ни наложат мигрантите си... и да предадат децата ни на джендър активисти“, заяви Орбан в реч от сцена в парк „Миленарис“ в Будапеща.

„Знаем, че те си мислят за марионетно правителство, партията, която искат да ни наложат“, отбеляза унгарският премиер, намеквайки за партия ТИСА (Уважение и свобода) на опозиционния лидер Петер Маджар. Орбан обвини Маджар, че „кани чужденци, които да му помагат срещу унгарци“.

Орбан не уточни как Европейската комисия (ЕК) се стреми да свали правителството му и да наложи марионетна администрация и не посочи доказателства за политики на ЕС или изявления, които подкрепят подобни обвинения.

Споровете на Орбан с ЕС

Правителството на Орбан се противопоставя на политиката на ЕС за предоставяне на военна помощ за Украйна срещу нашествието на Русия и също така се хвали с добри отношения с Кремъл, въпреки че останалата част от съюза се стреми да изолира Москва със санкции заради войната.

Дни след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС през юли Орбан отиде на мирна мисия в Украйна, която включваше посещение в Москва и Киев и беше критикувана от европейски ръководители.

Орбан се противопостави и на споразумение на ръководителите на ЕС за споделяне на бремето от приемането на все повече мигранти от Близкия изток, Африка и Азия.

Малко преди речта му ново допитване показа, че ТИСА е изпреварила неговата твърдолинейна дясна и антиимигрантска партия Фидес сред избирателите, които са решили за кого да гласуват. За първи път опозиционна партия успява да направи това от 2010 г. насам, когато Орбан беше избран за първи път.

43-годишният Маджар, който е бивш служител в правителството, привлича големи тълпи от привърженици на митингите на ТИСА през последните месеци, на които обвинява правителството в корупция и управление на пропагандна машина.

Правителството отрича обвиненията, но Маджар се възползва от недоволството на избирателите от Орбан, особено на фона на забавянето на икономиката и най-високата инфлация сред страните членки на ЕС, която във връхната си точка достигна 25%.

Допитването, осъществено през първата половина на октомври от института 21 Research Center в Будапеща, показа, че умерената десноцентристка партия ТИСА има подкрепа от 42% сред избирателите, които са решили за кого на гласуват, докато Фидес изостава с подкрепа от 40%.

От гледна точка на всички избиратели Фидес продължава да води с подкрепа от 29%, а ТИСА има 26 на сто, сочи допитването. Други две проучвания през последно време показаха, че Фидес има намаляваща преднина пред ТИСА.

„Унгарците изпратиха послание – с режима на Виктор Орбан е свършено“, коментира Маджар в изявление след публикуването на допитването.

Маджар влезе в унгарската политика по-рано тази година преди изборите за Европейски парламент през юни, като се възползва от народното недоволство с други опозиционни партии, които се оказаха разделени и неефективни в противодействието срещу Фидес.

Следващите парламентарни избори трябва да се състоят в началото на 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 12
evlogi
преди 2 дни
.Героите от 56-та година сигурно се въртят в гроба си...да си дадеш живота с идеята да измъкнеш държавата си от руския ботуш, и накрая да се домъкне един 0лиг0френ и зорлем да се опитва обратно да я навре там само и само той, семейството му и приближените до тях да продължават да крадат като разпрани.Като толкоз не ти харесва ЕС кой ти пречеше да организираш излизане от него бе, Орбане?Толкоз години , досега можеше отдааавна да не си в него...Б.хти измисления п.цул...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още