IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Милиардерът Бабиш иска да се върне на власт в Чехия с призив за повече разходи

В интервю той посочва, че партията му ANO заема позиция против еврото и разкритикува чешката централна банка за високите лихви

19:04 | 23.10.24 г.
Андрей Бабиш. Снимка: Bloomberg LP
Андрей Бабиш. Снимка: Bloomberg LP

Милиардерът Андрей Бабиш се прицели в програмата за икономии на чешкото правителство и обеща да увеличи публичните разходи, ако се върне на власт през 2025 г.

„Трябва да инвестираме в нашия изход от кризата“, казва в интервю Бабиш, министър-председател на Чешката република за четири години до 2021 г. „Трябва да инвестираме, инвестираме, инвестираме – и това ще се изплати няколко години по-късно“, казва още той, цитиран от Bloomberg.

Проучванията показват, че Бабиш, който последователно атакува политическата върхушка и е съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, е в добра позиция да получи още един шанс за премиерския пост на изборите в Чехия през 2025 г.

В интервюто той казва също, че ще се стреми да изкупи акциите на контролираната от държавата компания CEZ AS и ще се придържа към позицията си за неприемане на еврото.

Чешкият магнат обаче се фокусира основно върху това да критикува сегашния премиер Петр Фиала за подбиване на икономическия растеж чрез ограничаване на разходите, увеличаване на данъците и, както той казва, неуспех да събира достатъчно данъчни приходи.

Ако отново поеме властта, Бабиш обещава да намали административните разходи, както и субсидиите за електрически превозни средства и някои неправителствени организации, ще укрепи данъчната система и ще се бори с укриването на данъци. Милиардерът е уверен, че това ще донесе десетки милиарди крони за инвестиции в пътища и болници, както и по-бърз растеж на пенсиите, без да се налага увеличаване на данъците или дефицита.

Бабиш демонстрира устойчива популярност сред много чехи, които прегръщат неговите ангажименти и антиимиграционната му позиция. Той обаче е подложен и на критики заради обвиненията в конфликт на интереси като собственик на бизнес, който получава обществени субсидии.

Въпреки че неговата партия ANO спечели най-много места в парламента на изборите през 2021 г., съюзниците на Фиала формираха коалиционно мнозинство, за да не допуснат Бабиш да заеме премиерския пост. Миналата година той загуби надпреварата за президентския пост от Петр Павел.

Неодобрението към правителството на Фиала, което се съсредоточи върху намаляването на дълга, помогна за увеличаването на популярността на Андрей Бабиш. Милиардерът казва, че целта му е да спечели повече от 40% от гласовете през следващата година, за да увеличи максимално влиянието на своята партия в коалиция с възможно най-малко партньори.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Бабиш сигнализира и че в опит да завладее пълния контрол над CEZ AS, доминиращата енергийна компания, 70% от която се притежават от държавата. Той смята да използва дивиденти, за да изкупи дяловете на миноритарните акционери, търсещи печалба. Миноритарните собственици „се интересуват само от печалбата, а не от хората“, коментира Бабиш, като добавя, че държавата ще наложи по-ниски цени на електроенергията и ще бъде по-пъргава при инвестирането в нови реактори.

Акциите на CEZ скочиха с близо 5% - най-много от осем месеца, след като коментарите на Бабиш бяха публикувани в сряда. По-късно акциите стопиха ръста до 2,5%.

70-годишният магнат в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и химикалите, някога привърженик на еврото, каза, че няма да продължи с приемането на валутата, която остава непопулярна в Чешката република. Въпреки че еврото е благо за компаниите, кроната помага на чешката централна банка да предпази икономиката от външни шокове, смята той.

„Това е нож с две остриета, така че в манифеста на ANO ние казваме, че не искаме еврото“, добавя той.

Бабиш признава също така независимостта на Чешката национална банка, но и я напада заради високите разходи по заемите. „Ако всички се съгласим, че не искаме да приемем еврото, централната банка трябва да поддържа лихвените проценти в крони на същото ниво като в еврозоната“, казва той.

Той декларира и че Европейският съюз ще получи „твърд преговарящ“ в негово лице, ако пак заеме премиерския пост догодина. В допълнение към близостта си с Орбан, той също има канали към Италия и Словакия - две правителства, които също възприеха твърда дясна програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още