IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентските избори в Беларус ще се проведат на 26 януари 2025 г.

Парламентът е одобрил датата на вота, съобщават от Централната избирателна комисия на страната

16:25 | 23.10.24 г. 1
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Беларус
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Беларус

Беларус ще проведе президентски избори на 26 януари 2025 г., съобщава Централната избирателна комисия на страната, цитирана от Moscow Times.

Беларус, ключов съюзник на Русия, се управлява от президента Александър Лукашенко от 1994 г. От идването му на власт Лукашенко елиминира всякакви форми на опозиция в страната, коментира медията.

Избирателната комисия на страната съобщава, че парламентът е одобрил датата на вота.

Лукашенко спечели предишните избори – през август 2020 г., с масови манипулации и измами при броенето и отчитането на резултатите. Последваха седмици на масови протести, но несъгласието сред обществеността беше брутално потушено. Оттогава хиляди политически затворници остават лишени от свобода, а лидерите на опозицията я ръководят в изгнание.

Според правозащитната група Viasna в Беларус има около 1300 политически затворници.

Критиците обвиняват Лукашенко, който още в началото на тази година каза, че планира да се кандидатира за преизбиране, че ръководи все по-авторитарен режим, като ограничава човешките права и хвърля в затвора политическите си опоненти.

Лидерът на опозицията в Беларус Святлана Цихановска коментира, че предстоящите избори за президент на страната са „фиктивни, тъй като няма истински изборен процес, а атмосфера на терор“. „Няма да бъдат допуснати алтернативни кандидати или наблюдатели. Призоваваме беларусите и международната общност да отхвърлят този фарс“, пише тя в платформата X.

Съпругът на Цихановска Сергей – виден опозиционер, все още е в затвора, след като беше арестуван преди вота през 2020 г., когато обяви, че планира да се кандидатира срещу Лукашенко.

Лукашенко през февруари тази година коментира пред беларуски журналисти: „Кажете им (на опозицията в изгнание – б.ред.), че ще се кандидатирам. Никой, нито един отговорен президент, не би изоставил хората си, които го последваха в битка“, пише Ройтерс.

Лукашенко е един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин и позволи на Кремъл да използва територията на страната му за войната в Украйна.

През 2024 г. се проведоха парламентарни избори в Беларус. Лукашенко обеща да засили ролята на парламента в следващите години, защото „президентът не е цар и не е Бог“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 2 дни
путин ще играе ли ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още