IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръмп обвини и британските лейбъристи в изборна намеса, Стармър обаче не му се сърди

Според британския премиер отношенията му с бившия президент и настоящ кандидат не са лоши

12:48 | 23.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският премиер Киър Стармър заяви, че с Доналд Тръмп не са в лоши отношенията, след като кандидатът за президент на САЩ каза, че Лейбъристката партия се намесва в американските избори, предаде БТА, позовавайки се на световни медии.

В изявление на уебсайта на Тръмп - DonaldJTrump.com - от вторник се съобщава, че е подадена официална жалба до федералните избирателни власти на САЩ, като се твърди, че британската Лейбъристката партия е "направила, а кампанията на Харис е приела, незаконни вноски от чуждестранни граждани".

Жалбата е подадена след съобщения за срещи на висши служители на Лейбъристката партия с кампанията на кандидата на демократите Камала Харис и за доброволческа дейност на служители на Лейбъристката партия за нейната кампания.

Запитан дали не е грешка, че висши служители са се срещнали с кампанията на Харис, Стармър отговори, че всички членове на партията му са били в САЩ доброволно, както са правили и при предишни избори.

"Това, което са правили на предишните избори, е това, което правят и на тези избори", каза той пред репортери на път за Самоа за среща на лидерите на Общността на нациите.

Запитан дали участието на представители на лейбъристите в кампанията на Харис може да застраши отношенията му с Тръмп, ако бившият президент бъде преизбиран, Стармър отговори: "Не."

"Прекарах известно време в Ню Йорк с президента Тръмп, вечерях с него и целта ми беше да се уверя, че отношенията между нас двамата са добри, което и стана, и съм му много благодарен, че ми отдели време", добави той.

"Разбира се, като министър-председател на Обединеното кралство, ще работя с онзи, когото американският народ избере за свой президент на предстоящите избори", каза Стармър, след като определи срещата като "добра, конструктивна дискусия".

В изявлението, публикувано на сайта DonaldJTrump.com, пише, че "кампанията на Тръмп-Ванс (Джей Ди Ванс, бел. ред.) е подала жалба до Федералната избирателна комисия срещу кампанията на Харис-Уолз (Тим Уолз, бел. ред.) и Лейбъристката партия на Обединеното кралство за незаконни чуждестранни вноски за кампанията и намеса в изборите" в САЩ.

Жалбата се отнася до информация във вестник "Телеграф" за хора, свързани с лейбъристите, които посещават САЩ, за да агитират за Харис.

Документът се позовава и на репортаж във в. "Вашингтон пост", в който се твърди, че Лейбъристката партия и кампанията на Харис са си давали съвети, както и на други репортажи за срещи между висши служители на Лейбъристката партия и кампанията на демократите.

Жалбата цитира и публикация в социалните медии, която изглежда вече е изтрита и според която служител на Лейбъристката партия е заявил, че "близо 100 служители на Лейбъристката партия (настоящи и бивши) отиват в САЩ през следващите няколко седмици" в колебаещите се щати.

Стармър се срещна с Тръмп по време на посещението си в Ню Йорк миналия месец.

Премиерът на Великобритания посети "Тръмп Тауър" за разговори преди изборите в САЩ и заяви, че е искал да се срещне с Тръмп лице в лице, защото силно вярва в личните отношения на световната сцена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 дни
Киър Стърмър се очертава като една приятна изненада.Аз лично бях скептичен за него, предвид вкорененото ми недоверие към левите, но той се очертава един много прагматичен политик без никакви залитания в крайности и ако продължи така с удоволствие ще призная ,че съм сгрешил за него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още