IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молдова и Грузия са отрезвяващ сблъсък с реалността за ЕС

Кремъл действа решително, за да потвърди отново печата си върху бившите съветски територии

07:13 | 23.10.24 г. 9
Инсталация със знамето на Европейския съюз в столицата на Молдова Кишинев. Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Инсталация със знамето на Европейския съюз в столицата на Молдова Кишинев. Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Референдумът в Молдова от миналата седмица и изборите в Грузия тази седмица се превръщат в отрезвяваща проверка на реалността за Европейския съюз (ЕС), тъй като блокът изостава все по-назад в битката си за влияние с руския президент Владимир Путин.

Години наред ЕС беше уверен, че неговият либерален, демократичен дневен ред ще отклони Грузия и Молдова далеч от орбитата на Кремъл и към Запада - увереност, подсилена от социологически проучвания, които показват, че и двете страни имат голямо мнозинство, подкрепящо членството в ЕС, пише Politico.

Изборните резултати обаче показват, че оптимистичната визия на ЕС е все по-несигурна.

Молдовците подкрепиха членството на страната им в ЕС с много малка преднина – само 50,4% от гласоподавателите са „за“ присъединяване към Съюза. Популистката партия "Грузинска мечта", която се очаква да спечели изборите в Грузия в събота, е настроена да преследва нелиберална програма, която ще направи членството в ЕС невъзможно.

За ЕС решимостта на неговия противник Москва е плашеща. Очевидно е, че Кремъл – въпреки тежките си ангажименти в Украйна, е готов да продължи да налива много пари в кампании за купуване на гласове и дезинформация, за да потвърди отново своя печат върху бившите съветски територии.

Както в Молдова, така и в Грузия, Москва напредва с пропаганден наратив, че страните, преследващи проевропейски или пронатовски дневен ред, си играят с огъня, и препоръчва неутралността като противоотрова срещу конфликта.

Ужасена от резултата, проевропейският президент на Молдова Мая Санду се оплака от „безпрецедентното нападение на Русия срещу свободата и демокрацията на нашата страна“. Въпреки че последните проучвания показваха, че мнозинството от около 60 процента подкрепя присъединяването към блока, в един момент изглеждаше, че лагерът против ЕС ще спечели референдума.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен побърза да подчертае, че резултатът от референдума е резултат от мръсни трикове на Русия и настоява, че Брюксел ще продължи напред с приемането на Молдова в блока. „Пред лицето на хибридната тактика на Русия Молдова показва, че е независима, силна и иска европейско бъдеще“, казва тя.

Все пак резултатът в Молдова разкрива границите на влиянието на ЕС, точно както Путин се представя като част от по-широк антизападен съюз.

Путин домакинства тази седмица на китайския президент Си Дзинпин, индийския премиер Нарендра Моди, иранския президент Масуд Пезешкиан, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и повече от 15 други държавни глави за разговори в руския град Казан. Москва настоява за приемането на нови държави във формата БРИКС, предназначен да обедини развиващите се икономики, за да стане този съюз контрапункт на евро-американските интереси. Руският президент също иска да използва формата, за да предизвика щатския долар.

Подкупи и дезинформация

Няма съмнение относно мащаба на руската намеса в Молдова. В изявление след преброяването ръководителят на мисията за наблюдение на Националния демократичен институт, бившият финландски външен министър Пека Хаависто, съобщи за широко разпространени усилия за подкопаване на процеса.

„Най-голямата заплаха за почтеността на този вот беше широка и съгласувана кампания на злонамерено чуждестранно влияние от Русия, която си сътрудничи с молдовски актьори чрез манипулиране на информация, купуване на гласове и друго незаконно финансиране на политическа дейност“, коментира той.

Да се ​​постигне дори такова малко мнозинство в този контекст, според други наблюдатели, е значително постижение. „Молдовците демонстрираха издръжливост в лицето на безпрецедентна чужда намеса“, казва американският конгресмен Питър Роскъм, който ръководи наблюдателска мисия на Международния републикански институт.

Молдовски официални лица многократно алармираха за огромни суми руски пари, които се насочват към сметките на обикновените избиратели през седмиците преди вота. Властите обвиняват Москва и местни подставени лица, че се стремят да използват пари в брой, за да накарат хората да се противопоставят на членството в ЕС и да се обединят зад проруския съперник на Санду.

„Говорим за до 20 процента корумпирани гласове и приблизително 150 милиона евро намеса от страна на Русия“, твърди Валериу Паша, програмен мениджър в базирания в Молдова мозъчен тръст WatchDog.MD Community. „Без този масиран купен вот резултатът би изглеждал съвсем различно. Така че в тези много тежки условия фактът, че все още имаме мнозинство „за“ е много добър резултат“, добавя той.

В коментар пред Politico бившият молдовски външен министър Нику Попеску посочва, че референдумът е бил свикан, за да „уреди вътрешния разговор в страната“, преди избирателите да се отправят към урните за парламентарните избори. Тогава Санду и нейните съюзници ще се сблъскат с множество проруски опозиционни партии.

Този гамбит изглежда се провали. Вместо да демонстрира единство, играта създаде опасна нова разделителна линия и убеди Кремъл, че си струва да се опита да промени резултата в своя полза.

„Резултатите от вота подчертават предизвикателствата, пред които е изправен Брюксел при разширяването към постсъветските страни“, казва Марта Мучник, анализатор от Crisis Group. „Тъй като Молдова се готви за парламентарни избори през 2025 г., тези разделения вероятно ще оформят политическия дискурс през следващите месеци“, смята тя.

Това не вещае нищо хубаво за Грузия, където партията „Грузинска мечта“ търси мнозинство на парламентарните избори в събота. Лидерите на партията обещават да забранят всякаква опозиция, ако си осигурят достатъчно гласове. Драматичната кампания идва на фона на предупреждения за завладяване на държавата от Русия, тъй като страната прие вдъхновени от Москва ограничения за финансирани от Запада неправителствени организации, медии и LGBTQ+ общността.

„Време е западните политици да се събудят за факта, че войната на Русия не се ограничава само до Украйна – става дума за демократичния свят навсякъде, където Москва смята, че може да окаже влияние“, коментира Ивана Страднер от вашингтонската Фондация за защита на демокрациите. „И докато склонните към риск европейски и американски представители мислят от гледна точка на индивидуални тактики, Путин има цяла стратегия, която използва, за да се опита да спечели“, добавя тя.

Според Санду не само страните кандидатки за членство в ЕС трябва да се тревожат или само по-малките държави. Всички са изложени на риск. „Вярно е, че може по-лесно да се навреди на демократичния процес в една малка страна“, аргументира се молдовският президент. „Но след като тези практики бъдат тествани в по-малки страни, те могат да бъдат изпробвани и другаде“, предупреждава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 2
sssaaa
преди 2 дни
А бе няма ли възможност ЕС да пропагандират и да са лоши? Пропагандата само от Кремъл ли е възможна? Много изгодно се разглежда само едната страна на монетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 4
cyclop
преди 2 дни
В НОВОТО НОРМАЛНО, както и да гласуваш, няма значение - или гласуваш, както е ПРАВИЛНО, или, ако си на различно мнение, значи си купен глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 3
cyclop
преди 2 дни
Не щат молдовците да ги сипят в месомелачката, големи балъцци излязоха. ЕС щеше да им отпусне заеми срещу месо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 25
гъбко
преди 2 дни
До: Achtung Нали? То и копейкин уж антиес, ама сметките на партийното му образувание в презряната валюта евра. Иначе всичко е точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 5
Achtung
преди 2 дни
Интересно, че хората в Молдова избраха да не са част от ЕС, минималната разлика беше осигурена от секциите в чужбина, при това не от тези в Москва. Това са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 27
grainis
преди 2 дни
Путин се набута с едни 150 милиона долара за рушвети - и все пак изяде дървото. Типично за него. Молдова е най-бедната страна в Европа и тия 150 милиона й дойдоха дюшеш. За молдовците е ясно, че ей-сега - утре-вдругиден няма да ги приемат в ЕС, така че си викат - бе я да взема тия парички, че по-добре врабче в ръката отколкото щъркел в небето. ЕС трябва да преодолее две пречки - първо бедността, корупцията и нестабилността на силите за сигурност в Молдова, и второ, своите собствени простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 35
Алехандро
преди 2 дни
Протестите в Грузия всички ги видяхме, видяхме, и че купуването на 300 000 гласа в Молдова от нациста путин, и то при малко над 2,5 млн. гласоподаватели, пак не успя да промени вота на молдовците, стремящи се към Европа! Молдова отдавна е спечелена за ЕС - 1 млн. молдовци имат румънски пасапорти, ползват ограничено Шенген. Статията е малко черногледа! Нациста путин няма как да успее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 34
гъбко
преди 2 дни
До: evlogi Абе щом от республиките идват да бачкат по строежите у нас и са доволни, смятай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 41
evlogi
преди 2 дни
където го има печатът на Москва резултатът е един и същ...Страните,които са подпечатани с него , имат доста общи черти- най-изостаналите и бедни държави, проядени от корупция , клиентелизъм и олигархия...А, и задължително в партийния им живот присъства я Величие, я Възраждане, я Грузинска мечта...Знаем много добре чии лостове са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още