IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Казан има (не)очаквано практичен съвет за делегациите от БРИКС - носете си кеш

На форума ще бъдат забранени бронежилетки и стъклени шишета и буркани, както и оръжия и дронове

21:40 | 22.10.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато руският президент Владимир Путин е зает да демонстрира устойчивостта на руската икономика на своите партньори в БРИКС, организаторите на срещата в руския град Казан има едно очаквано и много практично съобщение - не забравяйте да носите парите си в брой.

Заради войната, която започна Русия в Украйна западният свят наложи редица санкции срещу Русия, включително и върху финансовия сектор. Отделно картовите оператори  като Visa и Mastercard се изтеглиха от страната. Така делегациите са изрично посъветвани да си купят рубли от собствената си държава и да дойдат с кеш в джоба.

Другият вариан е да обменят чужда валута на място, но трябва да имат предвид, че само долари и евро могат да бъдат обменени за рубли в "повечето банки в Русия" (САЩ наложи и санкции на Московската фондова борса, което блокира търговията с валута). За да бъдат обменени до 40  хил. рубли (416 долара или 380 евро), се нуждаете само от паспорт пред банката.

На гостите е предложено да бъде извадена местна банкова карта Мир, заедно с инструкции как могат да я получат на летището в Казан (на Терминал 1А, в дясно от изхода и 24 часа в денонощието). Москва се опита да наложи тази карта като алтернатива на западните компании, но дори и най-близките ѝ съюзници отказват да я ползват.

Русия определи доларите и еврото като "токсични" валути, но всички тези препоръки, които се налага да отправя към участниците във форума изглеждат малко неудобно за Кремъл.

В сайта на събитието участниците са предупредени още, че в Казан има ограничен брой места и стаи, в които да отседнат и приоритет  при отсядането ще имат тези, които са направили резервация по-рано. Организаторите са прикачили и осем хотела, които предлагат нощувка за участниците.

Организаторите са публикували и списък със забранени предмети за форума, сред които и стъклени бутилки или буркани, бронирани жилетки, рекламни материали, флагове и реклами, както и оръжия и дронове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 дни
Г-це Петкова, не сте се старали достатъчно. Преди Олимпиадата в Сочи и преди Световното по футбол в Русия описвахте руската действителност доста по-апокалиптично, а от тогава минаха 10 години в санкции и даже война - хората в град като Казан трябваше да са отдавна измррели и градът да прилича на детройтски квартал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 22
evlogi
преди 2 дни
Еми като отишваш в кiнеф, пардон, в казан, е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 19
Доктор_Проктор
преди 3 дни
Нали резервната валута там беше юана, как така само вражеска валута приемат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 24
гъбко
преди 3 дни
Хаха, що само долари и евра купуват ру33ките банки? Нали вражески валюти ве?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още