IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските медии може и да ласкаят Тръмп, но за Кремъл е без значение кой е в Белия дом

Нито един от двамата кандидати за президент в САЩ няма да промени фундаментално отношенията с Русия, така че защо й е на Москва фаворит?

13:31 | 22.10.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg

Руски държавни представители казват, че за Москва няма голямо значение кой ще спечели битката за Белия дом в САЩ на 5 ноември. Но въпреки това всеки, който следи отразяването на предизборната кампания в руските медии, би заключил, че Доналд Тръмп определено има предимство, пишат Андрю Озбърн и Гай Фолкънбридж в материал за Ройтерс.

Основният Първи канал на руската национална телевизия по-рано този месец излъчи видео с милиардера Илон Мъск и телевизионния водещ Тъкър Карлсън, които критикуват кандидатката на демократите Камала Харис, фокусирайки се след това върху – по определение на медията – нейно неуверено представяне.

Склонността на Харис да избухва в смях – нещо, за което самият Путин се изказа саркастично миналия месец, се откроява на видно място в начина, по който е представяна. В същото време държавната телевизия излъчи и компилации от нейни недотам красноречиви изявления в рамките на кампанията.

За разлика от това, същият репортаж на Първи канал описва Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс като сигурни и разумни кандидати, но изправени пред зли сили, както се вижда от заговорите за убийство на Тръмп.

От Кремъл казват, че изборът кой да стане следващият президент на САЩ е изключително на американския народ и че ще работят с всеки, който бъде избран. Оттам отричат да са давали насоки за отразяването на кампанията, въпреки че някои бивши служители на държавните медии са говорили публично за провеждане на ежеседмични срещи в Кремъл, на които се дават насоки по различни въпроси.

Очевидното предпочитание на държавните медии към Тръмп може и да не е изненада.

Тръмп далеч не толкова открито подкрепя Украйна във войната срещу Русия, колкото действащият президент Джо Байдън или Харис, което поражда опасения в Киев, че може да загуби най-важния си съюзник, ако републиканецът победи.

Тръмп, който многократно е възхвалявал Путин през годините и се е хвалил, че има добри работни отношения с него, миналата седмица обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е спомогнал за започването на войната.

По-рано този месец той отказа да потвърди съобщенията, че е разговарял с Путин няколко пъти, след като напусна президентския пост през 2021 г., като каза само: „Ако съм го направил, е разумно“.

За разлика от него, Харис нарече Путин „способен на убийства диктатор“, обеща да продължи да подкрепя Украйна и каза, че смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални е „допълнителен знак за бруталността на Путин“. Кремъл отрича да има участие в смъртта на Навални.

Държавната руска телевизия често излъчва гостувания на анализатори в своите геополитически предавания в най-гледаното време, които изразяват предпочитания към Тръмп, дори ако причините за подкрепата им понякога се различават.

Андрей Сидоров от Московския държавен университет каза в популярно телевизионно токшоу този месец, че Тръмп би бил по-добър за Русия, защото ще предизвика разделение, което може да доведе до дългогодишната мечта на антизападните руски ястреби – разпадането на САЩ заради вътрешни борби между отделните щати.

„Аз съм за Тръмп. Винаги съм бил за Тръмп – той е разрушител. Ако той бъде избран... тогава гражданската война наистина ще бъде на дневен ред“, каза Сидоров. Според него, ако демократите отново победят, ще сме свидетели на същите „глупости“, както досега.

Но „Тръмп наистина може да доведе до колапс на нашия геополитически противник, без да бъдат изстреляни никакви ракети“, смята той.

Без илюзии

В доклад на американското разузнаване от 2017 г. се казва, че Путин е ръководил сложна кампания за оказване на влияние, за да очерни кандидата на демократите Хилари Клинтън и да подкрепи Тръмп в надпреварата за Белия дом през 2016 г. Кремъл отрече да има намеса, а Тръмп отхвърли да има каквото и да било тайно споразумение с Русия по време на тази кампания.

Въпреки различните подходи на двамата настоящи кандидати към Москва някои руски официални лица - които преживяват най-лошия период в отношенията между САЩ и Русия след кубинската ракетна криза от 1962 г. - изразиха предпазливост и към двамата.

Мандат на Харис, казват те, би означавал продължение на това, което Москва вижда като прокси война на Байдън с Русия „до последния украинец“.

Тръмп, който събуди някои надежди в Москва за по-добри връзки, преди да встъпи в длъжност през 2017 г., е запомнен с налагането на санкции, когато беше в Белия дом, въпреки топлите думи за Путин. В очите на Москва той изглеждаше притиснат по отношение на политиката спрямо Русия от по-широкия политически елит на САЩ.

„Нямам никакви илюзии. (Когато Тръмп беше президент), той имаше няколко разговора с президента Владимир Путин. Той ме прие в Белия дом няколко пъти. Беше приятелски настроен", спомня си руският външен министър Сергей Лавров през септември.

„Но санкции срещу Руската федерация бяха налагани редовно при президента Тръмп. В резултат на това стигнахме до заключението, че трябва да разчитаме на себе си. Никога в нашата история няма да разчитаме, че „добър човек“ ще влезе в Белия дом“, посочи още Лавров.

Според високопоставен руски източник има различни мнения сред висшите нива в Кремъл относно Тръмп, потвърждавайки, че според някои победата на Тръмп може да не се отрази добре на Москва.

„Вижте какво се случи последния път, когато стана президент. Всички казаха предварително, че отношенията между САЩ и Русия ще спечелят, но те завършиха още по-зле. Тръмп казва много неща, но невинаги прави това, което казва“, посочва източникът, който пожела да не бъде назован.

Същият източник постави под съмнение дали предполагаемото нежелание на Тръмп да продължи да финансира и въоръжава Украйна и приказките му, че може бързо да сложи край на войната, ще устоят на лобистките усилия на влиятелни фракции в САЩ, които твърдят, че съдбата на Украйна е екзистенциална за Запада и че Киев не трябва да губи.

Втори високопоставен източник, който също говори анонимно, каза, че Москва не очаква много от кандидатите. Тръмп беше „доста строг“ към Москва, когато беше на власт, беше тревожно импулсивен и имаше безпощадни възгледи относно съюзника на Русия Китай, каза той.

Източникът добавя, че не е очаквал да види голяма промяна в отношенията Москва-Вашингтон, който и да бъде избран.

„Нито Тръмп, нито Харис няма да променят фундаментално отношенията с Русия. Няма да има ново голямо приятелство“, каза източникът.

Западът гледа на Русия и Китай като на лошите, а на себе си като на добрия и е трудно да си представим който и да е било лидер да промени убеждения, които сега са вкоренени във вашингтонския елит, коментира още източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 дни
До: ппутко: Дет се вика, не иска висше - гледаш кой се бори за еднополова любов и еднополови бракове, за свободна любов с дечица и преподаване на разврат в началното училище, безконтролното пускане и насищане на Европа с ччеррни ннеррези, гледаш кой подкрепя, пропагандира и гласува за партии, които узаконяват всичко това и виждаш педеррасите строени в редичка - тук конкретно сте ти, бомбашка, сашка, пенка от килера, рускинята от блатата, огнената Тъппи, писателката и екипът на домакините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 3 дни
За Кремъл може да е без значение кой е в Белия дом, но 100% ще бъде обвинен за намеса в америнакските избори. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
гъбко
преди 3 дни
До: тиквеник007 Разбираш ги нещата с "ппеддеррасите", дума да няма! Дет се вика вриш и кипиш в темата, но пък си космалат мъжага образовано железарче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 дни
*Руските медии може и да ласкаят Тръмп, но за Кремъл е без значение кой е в Белия дом . . .Нито един от двамата кандидати за президент в САЩ няма да промени фундаментално отношенията с Русия, така че защо й е на Москва фаворит?* - Калимера! И за тази констатация на всевиждащите *Ройтерс* им трябваха почти 10 години? Съсипаха мандата на Тръмпеца, потрошихте планини с народна парА и сега - все едно нищо. Ппеддерраси, сър! Ккоммуннета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още