IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръмп и Харис активизират кампаниите си две седмици преди изборите в САЩ

Камала Харис удвоява усилията си, за да привлече на своя страна умерените консерватори в момент, когато инерцията изглежда леко се измества в полза на конкурента ѝ

11:07 | 22.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис и нейният съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп отправиха вчера коренно различни послания на предизборни прояви в опит да спечелят нерешилите за кого ще гласуват избиратели през двете седмици преди изборния ден, предаде Ройтерс.

Вицепрезидентът обиколи три ключови източни щата - Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин - в компанията на бившата народна представителка от Републиканската партия Лиз Чейни, която е яростен противник на Доналд Тръмп.

„В много, много отношения Доналд Тръмп е несериозен човек, но последиците от това той да бъде президент на Съединените щати ще са адски сериозни“, каза 60-годишната Харис на събитие в град Малвърн в Пенсилвания, един от седемте щата, в които се очаква да се определи победителят на изборите на 5 ноември. Тя изрази желание да „обърне страницата“ и добави, че доминацията на Тръмп в американската политика след изненадващото му избиране през 2016 г. е накарало американците да се „настроят един срещу друг“ и е „изтощило“ страната.

Само две седмици преди президентските избори в САЩ Камала Харис удвоява усилията си, за да привлече на своя страна умерените консерватори в момент, когато инерцията изглежда леко се измества в полза на нейния съперник републиканец, отбелязва АФП.

Харис и Чейни отправиха призив към избирателите републиканци, които са обезпокоени от Доналд Тръмп, описвайки бившия президент като зловредна сила, която трябва да бъде отстранена от американската политика, предаде АП.

Чейни напомни на републиканците в Роял Оук, щата Мичиган,: „Можете да гласувате по съвест и никога да не се налага да казвате нито дума на никого“. „Ще има милиони републиканци, които ще направят това на 5 ноември“, прогнозира тя. Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни, на практика беше изгонена от Републиканската партия заради участието си в конгресното разследване за участието на Тръмп в нападението срещу Капитолия на 6 януари. Тя загуби мястото си в Конгреса в първични избори преди две години.

С наближаването на изборите Харис изостря атаките си срещу Тръмп и поставя под въпрос дали е годен да заеме поста, като често го нарича „нестабилен“ или „откачен“. Докато Харис внушава, че Тръмп е негоден за поста, бившият президент поставя под въпрос компетентността на администрацията на Байдън, посочва Ройтерс.

Седемдесет и осем годишният Тръмп отхвърля всякакви твърдения, че е заплаха за демокрацията. Според него именно демократите са истинската заплаха заради криминалните разследвания, на които той и съюзниците му са подложени заради опитите им да отменят загубата му на изборите през 2020 г.

Вчера Тръмп отиде в Северна Каролина, за да събере подкрепа в изключително конкурентния щат. На една от спирките в засегнатите от ураган райони той призова поддръжниците си да отидат до урните въпреки трудностите, пред които са изправени.

Тръмп поднови критиките си към Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (ФЕМА) за начина, по който е действала след бедствието. „Силата на природата - нищо не може да се направи срещу нея. Но трябва да бъде осигурен малко по-добър екип, който да свърши по-добра работа от тази, която свърши Белият дом“,  каза Тръмп на проява на открито, докато зад него се виждаха отломки от огромните наводнения, които засегнаха щата миналия месец. „Днес съм тук, в западната част на Северна Каролина, за да отправя едно просто послание към невероятните жители на щата: аз съм с вас и американският народ е с вас през целия път [...] На 20 януари ще имате според мен нов екип, който ще го направи както трябва и ще ви помогне по подходящ начин“, добави Тръмп, цитиран от ABC News. Той имаше предвид датата, на която ще встъпи в длъжност новият президент на САЩ.

"Хелийн", вторият по смъртоносност ураган, връхлетял континенталната част на Съединените щати от повече от половин век насам, отне живота на най-малко 240 души в югоизточната част на страната, включително на най-малко 124 души в Северна Каролина.

На друго предизборно събитие в същия щат Тръмп отново се фокусира върху въпроса за имиграцията, който според него е „проблем номер 1“, „дори преди икономиката“. Той обеща, че ако победи, „нашествието на мигрантите ще приключи и ще започне възстановяването на страната“. „Ще спася всеки американски град, който е нападнат и завладян, и ще вкараме тези жестоки, кръвожадни престъпници в затвора или ще ги изгоним от страната ни“, заяви той.

Проучванията на общественото мнение показват, че ще има оспорвана надпревара, заради което двамата кандидати засилват темпото, а трескавите им предизборни графици подчертават значението на малките групи избиратели, които могат да издигнат на върха един от кандидатите, отбелязва Ройтерс.

Демократите хвърлят всичко от себе си в битката в подкрепа на кандидатката си, която започна кампанията си едва преди три месеца срещу Доналд Тръмп, който води кампанията си от две години. Според официалните данни, публикувани вчера, предизборният щаб на Камала Харис е похарчил 270 милиона долара през септември, докато лагерът на Тръмп е похарчил едва 78 милиона долара. А вицепрезидентката е събрала повече от един милиард долара, откакто започна кампанията през юли, след като президентът Джо Байдън се оттегли. Според в. New York Times това е най-голямата сума в историята, събрана за тримесечие за предизборна кампания.

Но това финансово предимство не се превръща в електорален капитал, отбелязва АФП. Ако се вярва на социологическите проучвания, двамата кандидати продължават да са наравно, а някои сондажи от последните дни дават леко предимство на Доналд Тръмп, макар и все още в рамките на допустимата грешка.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още