IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дни преди изборите: Очаква ни 7-партиен парламент по данни на „Маркет линкс“

При ниска избирателна активност тежестта на купения вот расте значително, коментира Добромир Живков

09:40 | 22.10.24 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Седем партии биха влезли в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това сочат данните на национално проучване на „Маркет линкс“, реализирано съвместно с bTV. То е проведено сред 1014 пълнолетни в страната в периода 15-20 октомври чрез пряко лично интервю и онлайн анкета.

Най-висок процент от гласовете биха получили ГЕРБ-СДС – 24%. На второ място с 14,1% са „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), следвани с малка разлика от „Възраждане“ – 13,1%. Второто място не е сигурно и е възможна промяна, уточни в студиото на bTV социологът Добромир Живков.

„В последния момент „Възраждане“ успяват да уловят едни неособено сигурни в това да гласуват и за кого избиратели. Търсейки протестен вот, те се насочват именно към „Възраждане“, каза той.

С малка разлика като четвърта и пета политическа сила се подреждат коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ (АПС)  – 8,3%, и „ДПС – Ново начало“ – 7,2%.

Според Живков разликата между двете формации намалява и тази тенденция може да продължи да се разгръща в следващите дни.

В 51-вия парламент биха влезли още „БСП – Обединена левица“ със 7% и „Има такъв народ“ с 4,6%.

Близо до чертата остава „Величие“, чиято парламентарна група се разцепи в предишното Народно събрание, с 3,6%. Под бариерата остават „Синя България“ с 2,8% и МЕЧ и с 1,6%.  

Все още не са решили за кого да гласуват 9,7% от избирателите, които ще дадат вота си, а „Не подкрепям никого“ са посочили 2,1.

„При ниската избирателна активност тежестта на купения вот се увеличава значително“, каза Живков. Той посочи, че на места голяма мобилизация се декларира от жителите на цели села, което при обща ниска избирателна активност насочва към съмнения за купен вот. „Липсвайки отзад политическата ангажираност и споделени ценности по-скоро подсказва, че там ще има мотивация или мобилизация, която няма да се базира от класическите методи на политическата работа на терен“, посочи той. 

За 66% от анкетираните служебното правителство не трябва да продължи да управлява.

„Българското общество като цяло не просто иска изпълнителна власт, а иска политическа отговорност за бъдещето на страната", каза Живков.

„Ние все още сме с дневен ред отпреди 4-5 години, при условие че на хоризонта се задават сериозни тежки кризи. Ние продължаваме да се борим с неща, които е трябвало да сме постигнали преди години. В обществото узрява идеята, че така повече не може и можем да очакваме да има известен позитивен ефект и върху мобилизацията на българските граждани на предстоящия вот“, каза той.

37% са посочили, че ще гласуват на предстоящите избори на 27 октомври, а според Живков  може да се очаква избирателната активност да е подобна на тази през месец юни. Той смята обаче, че е възможно да има по-нормална избирателна активност.

„Има резерв за това да се влезе в изборите с една по-нормална избирателна активност“, допълни той.

По отношение на невзетите на последното парламентарно заседание решения, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, 65% от гражданите смятат, че НС е трябвало да приеме необходимите законодателни промени, а само 19% не са съгласни. 68% от анкетираните подкрепят по-задълбочената интеграция на България в ЕС, а 21% са против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
grainis
преди 3 дни
Нема начин да не се сглобят герб и ппдб отново - тоя път и с Пеевски, в името на нейно величество Лапаницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 дни
До: гъбко на 100% и аз съм заложил на същото срещу жената а, новото поколение на ДС (ппдб) се оказаха много ялови.. 14% ми се видят много, ама да видиме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
гъбко
преди 3 дни
Според мен ФеномнЪт ще изкърти зъбките на агент Сава. Залагам 1 евро на него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още