IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Русия успя да хакне цяла Грузия чрез шпионаж и кибератаки

Документи показват как Москва, в продължение на години, е имала достъп до стратегически важна инфраструктура, включително комунални компании и централната банка

23:17 | 21.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шпионската кампания на Москва, която продължава години преди изборите през 2020 г., е позволила на Русия да подслушва цялата нация. Някои хакери са поддържали редовно работно време в Москва, за да наблюдават целите си в реално време, докато се опитват да маскират присъствието си.

Освен това атаките и шпионажът дават възможност на Москва да се намеси в жизненоважните инфраструктурни услуги на Грузия, ако се наложи, включително енергийни и комуникационни мрежи, ако правителството в Тбилиси се отклони в посоки, които са нежелани от Кремъл, се добавя в документите, прегледани от Bloomberg.

ГРУ е хакнала Централната избирателна комисия на Грузия, като вероятно е получила достъп до някои имейли и медийни организации. То също така е получило достъп до множество IT системи в националната железопътна компания на Грузия за повече от две години.

Хакери, свързани с Федералната служба за сигурност, или ФСБ, са провели продължила месеци тайна операция в Министерството на външните работи на Грузия, за да шпионират имейли на висши служители и да крадат данни, съхранявани от грузински посолства по света.

Грузинските власти са били информирани от западни агенции за някои руски хакерски атаки. Но не е ясно дали са предприели някакви действия.

Според Георги Шаишмелашвили, бивш служител на грузинското министерство на отбраната, изборите сега представляват друг риск за подобни атаки. „Грузия все още няма цялостно разбиране на заплахите“, подчертава той.

Русия може да е в състояние да извърши кибератаки срещу стратегически значима инфраструктура, ако парламентарните избори доведат до смяна на правителството, която Москва смята за неприемлива, изтъква Шаишмелашвили, който сега работи в Civic IDEA, неправителствена организация, ситуирана в Тбилиси.

До края на 2019 г. и началото на следващата година руски хакери са чели имейли на служители в Telasi, електроразпределителната компания в Тбилиси, и са наблюдавали служителите чрез вътрешни камери. Други хакери са се насочили към друга държавна компания за доставки на електроенергия, като са получили възможност да изключват електрически подстанции и да прекъсват електрозахранването в някои грузински региони, ако се появи подобна необходимост.

ГРУ стои зад атаките, става ясно от един от документите. Държавната енергийна фирма е била ударена с помощта на зловреден софтуер, наречен GreyEnergy.

Руската разузнавателна агенция също така е проучила уязвимости в друг вид държавна инфраструктура, включит3елно мрежата на петролния терминал в Батуми. До октомври 2019 г. множество системи, включително интелигентни камери, са били компрометирани.

Междувременно киберпрестъпниците хакват голям брой имейл акаунти в централната банка на Грузия около 2019-2020 г., позволявайки им да четат поверителна кореспонденция.

Хакерите са компрометирали и телекомуникационния оператор Skytel, където вероятно са получили достъп до администраторски системи, мрежови рутери и друг важен хардуер. Нарушителите „евентуално“ са били в състояние да изключат всички телекомуникации на доставчика, както и на поддоставчиците в мрежата на Skytel.

Операцията по наблюдение в Министерството на външните работи е била проведена от хакерска група, известна като Turla, за която американски служители изтъкват, че е прикрепена към звено на ФСБ, наречено Център 16. Тя работи от съоръжение в Рязан, на около 180 км югоизточно от Москва. Активна от около 2004 г., Turla става известна със сложните си атаки в десетки страни.

Основният интерес на Русия „е да отслаби прозападната външна политика на Грузия“, смята Сескурия от Института за изследване на сигурността. „И виждаме как тези отношения достигат дъно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 дни
До: penman: Като те е срам, скрий се някъде, Кирияк Стефчов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 дни
До: khao , кой полезен, а кой - и съвсем безполезен, като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 дни
До: penman винаги е имало продажници по нашите земи, но тия конкретно са полезни идддиоти, правят го безплатно! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
penman
преди 5 дни
Форумните и.д.и.о.ти, верни путинови слуги, трупат копейки със скодоумни коментари! Срам ме е, че имам такива сънародници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 5 дни
Хаха, понеже демократически проведохме изборите в Молдова, затва сега четем за "хакнатите" грузинци. Това сега как се разбра? След като сашовците най-накрая хакнаха мрежите на грузинците, те разбраха че руснаците отдавна са там? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Pyramid
преди 6 дни
"Как Русия успя да хакне цяла Грузия чрез шпионаж и кибератаки".Самото внушение на статията, е неадекватно. Значи, ако хората не искат да ги командват отвън, са хазнати? Аман от манипулативни дивотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 6 дни
*Шпионската кампания на Москва, която продължава години преди изборите през 2020 г., е позволила на Русия да подслушва цялата нация.* - Това само на мен ли ми звучи познато? Я някой да припомни, защо Сноудън едва отърва кожляка и още се крие като мишка нейде в зоната на здрача? Лоши руснаци! Грузинците да тичат в Германия и Франция за акъл какво да правят - там Меркел и Оланд имат личен опит като потърпевши от такива *кампании*, хем на съюзник. Грузинците поне не са брадъри ин армс с рашките. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още