IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Русия успя да хакне цяла Грузия чрез шпионаж и кибератаки

Документи показват как Москва, в продължение на години, е имала достъп до стратегически важна инфраструктура, включително комунални компании и централната банка

23:17 | 21.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия е провеждала в продължение на години мащабна шпионска и хакерска кампания, засягаща правителството на Грузия и големите компании, събирайки информация и придобивайки правомощия за потенциално саботиране на стратегически важна инфраструктура, пише Bloomberg.

Министерството на външните работи, Министерството на финансите, централната банка и ключови енергийни и телекомуникационни доставчици в Грузия са станали жертви на руски хакерски атаки, показват документи и технически доклади. Руското разузнаване е имало достъп до грузински електрически компании, петролни терминали, медийни платформи и правителствени служби между 2017 и 2020 г.

Грузия, важен мост за енергийните и търговски пътища, свързващи Европа и Азия, играе централна роля в геополитическата борба между Изтока и Запада от поне две десетилетия. Сега е по-ясно от всякога колко е значима ролята на Грузия около президентските избори, провели се през уикенда.

Обхватът и тежестта на атаките, описани в документите, не са докладвани досега. Те показват докъде се простира влиянието на Кремъл в кавказката държава с близо четири милиона души население, по времето, когато Грузия се опитва да излезе от орбитата на влияние на Москва, като се стреми към членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

След т.нар. Революция на розите от 2004 г. враждебността между Грузия и Русия се засили, която доведе до кратка война четири години по-късно. Тя получи нов тласък, след като пълномащабното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна през 2022 г. предизвика най-сериозната конфронтация със Запада от Студената война насам.

Грузия се готви за решаващи парламентарни избори, които може да определят дали страната ще продължи усилията си да се интегрира със Запада или ще се обърне обратно към Москва. Надпреварата изправя управляващата партия „Грузинска мечта“ на милиардера Бидзина Иванишвили срещу противници, които твърдят, че страната обръща гръб на американските и европейските съюзници, за да застане на страната на режима на Путин.

Хакерските атаки ясно показват, че Русия се опитва да се инфилтрира в Грузия от много години“, изтъква Натия Сескурия, изпълнителен директор на Регионалния институт за изследвания на сигурността, мозъчен тръст, базиран в Тбилиси. „Това е изключително тревожно и е особено важно в светлината на предстоящите избори“.

Твърденията за руски хакерски атаки с идеята да повлияят на изборните резултати станаха обществено достъпни, след като Москва беше обвинена в намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Вашингтон също приписа атаките, които удариха десетки уебсайтове и големи медийни канали в Грузия преди пет години, на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Никъде тази политическа опасност не е толкова очевидна, колкото в Източна Европа, от прибалтийските държави до президентските избори на 20 октомври и референдума за бъдещото членство в ЕС в Молдова, където САЩ обвиняват Русия, че е отделила милиони долари за манипулиране на гласовете.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини САЩ и техните съюзници, че се опитват „да нажежат ситуацията близо до руските граници“ в изявление през август по случай 16-ата годишнина от войната с Грузия. „В желанието си да провокират Русия, западняците пренебрегват интересите на държавите в региона, застрашавайки тяхното безопасно и достойно съществуване“, изтъква тя.

САЩ и ЕС определиха неотдавнашните репресии на грузинското правителство, насочени към групи от гражданското общество, като „вдъхновени от Кремъл“ и обвиниха Русия, че е използвала кибератаки срещу Грузия и преди. Правителството предизвика масови протести през май, като възроди закона за „чуждестранните агенти“, който според него е предназначен за наблюдение на външното влияние върху неправителствени организации и медии.

Брюксел отговори на това, като спря преговорите за членство в ЕС с Грузия, докато Вашингтон наложи визови ограничения на повече от 60 грузинци за „подкопаване на демокрацията“.

Грузия отказа да подкрепи санкциите срещу Русия и се превърна в канал за внос на редица продукти с цел заобикаляне на ограниченията. Иванишвили нападна Запада през април, заявявайки, че група на „глобалната война“ се опитва да използва неправителствени организации, за да свали правителството му и да тласне Грузия към конфликт с Русия.

Последна актуализация: 23:18 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 дни
До: penman: Като те е срам, скрий се някъде, Кирияк Стефчов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 дни
До: khao , кой полезен, а кой - и съвсем безполезен, като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 дни
До: penman винаги е имало продажници по нашите земи, но тия конкретно са полезни идддиоти, правят го безплатно! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
penman
преди 3 дни
Форумните и.д.и.о.ти, верни путинови слуги, трупат копейки със скодоумни коментари! Срам ме е, че имам такива сънародници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 3 дни
Хаха, понеже демократически проведохме изборите в Молдова, затва сега четем за "хакнатите" грузинци. Това сега как се разбра? След като сашовците най-накрая хакнаха мрежите на грузинците, те разбраха че руснаците отдавна са там? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Pyramid
преди 3 дни
"Как Русия успя да хакне цяла Грузия чрез шпионаж и кибератаки".Самото внушение на статията, е неадекватно. Значи, ако хората не искат да ги командват отвън, са хазнати? Аман от манипулативни дивотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 дни
*Шпионската кампания на Москва, която продължава години преди изборите през 2020 г., е позволила на Русия да подслушва цялата нация.* - Това само на мен ли ми звучи познато? Я някой да припомни, защо Сноудън едва отърва кожляка и още се крие като мишка нейде в зоната на здрача? Лоши руснаци! Грузинците да тичат в Германия и Франция за акъл какво да правят - там Меркел и Оланд имат личен опит като потърпевши от такива *кампании*, хем на съюзник. Грузинците поне не са брадъри ин армс с рашките. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още