IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половината молдовци са гласували с "да" на референдума за членство в ЕС

Президентските избори отиват към втори тур през ноември

09:42 | 21.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Половината от молдовците са гласували с „да“ на референдума в неделя относно стремежите на страната да се присъедини към Европейския съюз (ЕС), показват първоначалните резултати. Те поставят малката страна, сгушена между Изтока и Запада, на пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от Русия, предава Ройтерс.

Към ранните часове в понеделник и при 97,66% преброени бюлетини 50% от молдовците са гласували с „да“, сочат резултатите, обявени на сайта на Централната избирателна комисия на Молдова.

Но окончателният резултат все още е неясен. Няколко часа по-рано частични резултати показаха, че 57% от гласувалите не искат страната им да се ангажира с присъединяване към ЕС.

Анализатори съобщиха, че бюлетините от предимно проевропейската диаспора са били приброени към края и това е дало тласък в последния момент на кампанията за „да“.

Макар и далеч от голям успех, резутатите са в полза на сегашния проевропейски президент на страната Мая Санду, която беше кандидат на изборите в неделя за оставане на поста. Рано в понеделник тя имаше 41,91% от гласовете при преброени 97,7% от бюлетините.

Референдумът и президентските избори са смятани за тест за готовността на дълбоко разединената страна да запази близки връзки с Русия или да започне дълъг процес по присъединяване към ЕС.

Основният конкурент на Санду на президентските избори, бившият главен прокурор Александър Стояногло, получава 26,32% от гласовете, което открива пътя към втори тур на 3 ноември. До втори тур се стига, ако никой от кандидатите не премине границата от 50%.

В съобщение до молдовците Санду заяви късно в неделя, че има „ясни данни“, че престъпни групи, работещи заедно с чуждестранни сили, враждебно настроени към интересите на Молдова, са се опитали да купят 300 хил. гласа. Тя нарече това „измама в безпрецедентен мащаб“.

„Тяхната цел беше да подкопаят демократичен процес. Тяхното намерение беше да разпространят страх и паника в обществото... Чакаме окончателните резултати и ще отговорим с твърди решения“, заяви Санду.

Периодът преди гласуването беше помрачен от твърдения за намеса в изборите на магната Илан Шор, който живее в Русия. Москва отрича да се е намесвала, а Шор отрича да е вършил нередности.

По-рано този месец молдовската полиция обвини магната, който беше осъден задочно на затвор за измама и кражба, че се опитва да плати на мрежа от най-малко 300 хил. избиратели да гласуват с „не“ на референдума и да подкрепят „нашия кандидат“ на изборите.

Шор открито предложи в социалните мрежи да плати на молдовците да убедят други да гласуват по определен начин и заяви, че това е законна употреба на парите, които печели.

Рано сутринта в понеделник той каза, че молдовците са гласували срещу референдума. „Днес ви благодаря, вие загубихте битката“, допълни той, обръщайки се към Санду само с малкото ѝ име Мая.

Преди гласуването молдовските власти свалиха онлайн ресурси, които според тях включвали дезинформация, и обявиха, че са открили програма в Русия за обучение на молдовци как да организират масови безредици. Те също така започнаха наказателни дела срещу съюзници на Шор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още