IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вучич: Сърбия няма да наложи санкции на Русия

Сръбският президент проведе телефонен разговор с Владимир Путин за първи път от две години и половина

17:21 | 20.10.24 г.
Сръбският президент Александър Вучич (вдясно) и руският му колега Владимир Путин (вляво) на пресконференция в Белград през 2019 г. Снимка: Bloomberg LP
Сръбският президент Александър Вучич (вдясно) и руският му колега Владимир Путин (вляво) на пресконференция в Белград през 2019 г. Снимка: Bloomberg LP

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин е изразил надежда, както и в предишния им разговор преди две години и половина, че Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, предаде ТАНЮГ.

В разговора по повод 80-тата годишнина от освобождаването на Белград от фашистка окупация през Втората световна война, Вучич също така е благодарил на Путин за подкрепата на Руската федерация към сръбските усилия в ООН по различни въпроси, както и за поддръжката на териториалната цялост на Сърбия.

"Току-що приключих разговор с Путин, не сме разговаряли от близо две години и половина. Имахме добър, открит, дълъг и съдържателен разговор по повод 80-тата годишнина от освобождението на Белград и аз благодарих на Путин за поздравленията му и изтъкнах непоколебимия и свободолюбив дух на сръбския народ, както и благодарността на Сърбия и нашия народ", заяви Вучич във видеосъобщение, публикувано в Инстаграм.

Предишният телефонен разговор между Вучич и Путин беше на 29 май 2022 г., напомня ТАСС.

Вучич каза, че двамата са обменили мнения по всички важни двустранни въпроси и че е благодарил на Путин за това, че чрез главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер е гарантирал, че "Русия и тази зима ще предостави на Сърбия достатъчни количества газ".

Той подчерта, че Сърбия, макар и кандидат за членство в ЕС, няма да промени позицията си по въпроса за налагането на санкции на Русия след нахлуването в Украйна.

След руската инвазия в Украйна Белград осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна, но отказа да наложи санкции.

„Сърбия няма да налага санкции на Руската федерация. Това няма да се промени“, подчерта Вучич, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че този разговор се провежда в момент, когато Русия очаква официален отговор на поканата, отправена от Путин през септември към Вучич да участва в срещата на върха на БРИКС в Казан от 22 до 24 октомври.

„Ако кажа, че отивам в Казан, това ще означава край на европейския път на Сърбия. Ако кажа нещо друго, ще твърдят, че съм предал руснаците“, заяви сръбският президент по-рано тази седмица, като добави, че ще обяви окончателното си решение за пътуването до понеделник.

Сръбският президент получи в петък поздравително съобщение от руския си колега по повод 80-тата годишнина от освобождаването на Белград от фашистката окупация през Втората световна война, съобщи ТАНЮГ.

"Офанзивната операция в Белград, извършена преди осем десетилетия от войските на Червената армия и югославските партизански отряди, е славна страница в общата ни история. Хиляди съветски войници, паднали в борбата срещу нацизма, почиват в сръбската земя. Високо ценим уважението и внимателното отношение, с което властите и гражданите на Сърбия пазят паметта им", се посочва в съобщението.

Според съобщение на пресслужбата на сръбския президент Путин е отбелязал, че в продължение на векове руснаци и сърби са стояли един до друг в борбата срещу общите врагове, преодолявайки заедно трудностите и предизвикателствата.

"Важно е добрите традиции на братската дружба, завещани ни от предците, да продължат да служат и днес като надеждна основа за развитието на отношенията на стратегическо партньорство между Руската федерация и Република Сърбия. Искрено Ви желая здраве и успехи, а на всички Ваши сънародници - благополучие и просперитет", пише Путин в посланието до Вучич. 

С тържествена церемония и поднасяне на венци в Парка на освободителите днес бе отбелязана 80-тата годишнина от освобождаването през 1944 г. на Белград от фашистка окупация, в което участват войски на Съветската армия и Народноосвободителната армия на Югославия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 20.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още