IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският външен министър обеща последователност в отношенията с Китай

Двустранните отношения са на нова отправна точка, заяви Дейвид Лами на среща с китайския си колега

15:18 | 20.10.24 г.
Британският външен министър Дейвид Лами. Снимка: Bloomberg LP
Британският външен министър Дейвид Лами. Снимка: Bloomberg LP

Британският външен министър Дейвид Лами заяви, че компаниите искат „стабилност и яснота“ в търговията с Китай, докато Лондон се стреми да рестартира отношенията си с Пекин при новото лейбъристко правителство, предава Ройтерс.

Китайският външен министър Ван И заяви след среща с Лами в петък, че двустранните отношения „сега са на нова отправна точка“ и допълни, че „конкуренцията сред големите сили не трябва да бъде контекстът на тази ера“.

Лами е в Шанхай в рамките на двудневно посещение в Китай, което започна с визита в Пекин. В Шанхай той се срещна с британски бизнес ръководители, за да обсъди търговските отношения с Китай.

Великобритания направи големи промени в подхода си към азиатската страна през последното десетилетие, като премина от желание да бъде най-големият поддръжник на Китай в Европа до ролята си на един от най-ожесточените му критици. Сега страната се опитва да подобри отношенията.

„Разговарям с представители на британската промишленост и е важно да помним, че 95% от този бизнес не е в области, които са свързани с националната сигурност“, каза Лами. „Разбира се, има области от интерес за националната сигурност и винаги ще ги поставяме на първо място, но това, което искат още хората, е последователност – бизнесът иска стабилност и яснота“, посочи той.

Китай е шестият по големина търговски партньор на Великобритания, като съставлява 5% от общата търговия, сочат данни на Службата за бизнес и търговия на британското правителство.

Отношенията на Великобритания с Китай при предишното правителство се влошиха поради спорове относно човешките права, Хонконг и твърдения за шпионаж от Китай.

Лейбъристкото правителство поръча одит на британско-китайските отношения и заяви, че ще бъде „проницателно“ относно Китай предвид твърденията за китайска хакерска дейност и шпионаж на британска земя.

Лами отбеляза, че по време на разговорите в петък в Пекин с Ван е успял да проведе диалог с китайския си колега в области, където двете страни имат разногласия.

„Хонконг, райони като Тайван, области като човешките права в Синдзян, успяхме да проведем тези разговори и да поставим трудни, предизвикателни проблеми“, коментира Лами.

Себастиен Лай, син на намиращия се в затвора хонконгски активист за демокрация и британски гражданин Джими Лай, коментира пред Sky News, че се надява Лами да заяви ясно, че е „невъзможно двете страни да нормализират отношенията си, ако все още има британски гражданин, който е в затвора за противопоставяне на свободи, които подкрепят нашата демокрация“.

Джими Лай беше арестуван през 2020 г. за измама и участие в протести и след няколко отлагания трябва да се яви пред съда за подмолна дейност и тайно споразумение с чуждестранни сили.

„Нека бъдем ясни, има ценности, области, в които британското правителство и нашият културен подход ще бъдат различни от китайските, има важни области на националната сигурност, в които винаги ще поставяме интересите на Великобритания на първо място“, отбеляза Лами.

Той добави, че позицията на Великобритнаия за Тайван не се е променила при лейбъристкото правителство и изрази притеснение от „напрежението, което виждаме в Тайванския пролив, защото това не е в интерес на глобалната общност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 20.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още