IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крайната левица в Германия избра своите нови лидери

Журналистката Инес Швердтнер и бившият депутат от Бундестага Ян ван Акен са новите председатели на левицата.

18:00 | 19.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Журналистката Инес Швердтнер и бившият депутат от Бундестага и биолог по образование Ян ван Акен са новите председатели на левицата в Германия. И двамата си осигуриха широка подкрепа на партийна конференция в Хале (Заале), съобщава германското издание tagessschau.

Двамата получиха съответно 79,8% и 88% от гласовете.

Новото лидерско дуо наследява Джанин Вислер и Мартин Ширдеван.

Целта е връщане в Бундестага

Партията е в екзистенциална криза, след като крилото около бившия лидер на парламентарната група Сара Вагенкнехт се отдели. Популярността ѝ отслабва и в Източна Германия, бивша сърцевина на левицата и нейния предшественик, Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

В национален мащаб подкрепата за левицата в момента е между три и четири процента, показват последните социологически проучвания. Декларираната цел партията е да се върне в Бундестага през 2025 г.

Ван Акен получи 477 от общо 542 гласа по време на партийния вот. До голяма степен неизвестния му опонент, Емануел Шааф, получи само 19 гласа. Ван Акен е депутат в Бундестага от 2009 до 2017 г. Роденият в Райнбекер политика представлява избирателния район Хамбург-Алтона.

Не е ясно дали той иска да се кандидатира отново за Бундестага или дори да стане водещ кандидат на левицата.

63-годишният германец е биолог, като казва, че в миналото е организирал кампании в „Грийнпийс“. От 2004 г. до 2006 г. е инспектор на ООН по биологичните оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 19.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още