IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камала Харис променя предизборната стратегия, притисната от Доналд Тръмп

Публичните изследвания на общественото мнение, както и собствените допитвания на нейния предизборен щаб, отреждат за претендентката на Демократическата партия фотофиниш в ключови щати

16:40 | 18.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Вицепрезидентът Камала Харис променя стратегията на предизборната си кампания, за да привлече на своя страна повече мъже и повече републиканци като цяло, като изостря атаките си срещу Доналд Тръмп на фона на опасенията на демократите от нарастващата популярност на опонента ѝ, видна от последните социологически проучвания.

Публичните изследвания на общественото мнение, както и собствените допитвания на нейния предизборен щаб, отреждат за претендентката на Демократическата партия фотофиниш с кандидата на републиканците и бивш президент в ключови щати.

Това е смущаващ момент за една бурна кампания,

започнала с огромен скок в ентусиазма и даренията, когато Харис смени президента Джо Байдън през юли, организира силен конгрес на демократите и беше приветствана масово като победител в единствения си дебат с Тръмп.

"От самото начало беше ясно, че надпреварата ще бъде напрегната… Не можем да спим спокойно“, казва високопоставен представител на предизборния щаб на Демократическата партия в илюстрация на това какво говорят мненията на дарители, помощници и съветници за настроенията в Белия дом и в предизборния щаб в Уилмингтън, щата Делауер.

След седмици на концентриране върху политиката и опити да се самоопредели на националната сцена Харис се връща към прокурорския си облик от юли, отбеляза неин съветник, надявайки се да демонстрира сила пред избирателите, които биха могли да бъдат привлечени от имиджа на Тръмп на корав тип.

На предизборния си митинг в понеделник вечерта в Ери, Пенсилвания, тя предприе рядко срещания ход да покаже видеоклипове от изявления на Тръмп за "вътрешен враг" в САЩ, за да изтъкне аргумента си, че той представлява опасност за страната.

Тази седмица тя разговаря с радиоводещия Шарламейн да Год (Charlamagne tha God - Ленард Лари Маккелви - бел. прев.), за да достигне до чернокожите мъже, а след това влезе в конфронтация (с телевизионния водещ Брет Бейър) в интервю по Fox News, насочено към консервативните избиратели. Популярният автор на подкасти Джо Роугън и неговите последователи, които са предимно млади мъже, може да са следващите на прицел.

В национален мащаб преднината на Харис е намаляла в сравнение с края на септември от седем пункта пред Тръмп до само три, показва проучване на Ройтерс/Ипсос. По-притеснителното за демократите: тя и Тръмп вървят наравно в седемте ключови щата, които ще решат надпреварата.

Изравняването в предпочитанията към двамата идва в момент, когато високите цени на храната и наемите продължават да тревожат американците, а Тръмп се възползва от страховете, свързани с мигрантите, пресичащи южната граница, като прави все по-крайни изказвания.

Точно сега фондовите пазари достигнаха рекордни нива и някои водещи анализатори казват, че политиките на Харис биха намалили дълговете и биха стимулирали икономическия растеж в по-голяма степен, отколкото тези на Тръмп. Социологическите проучвания обаче показват, че гласоподавателите вярват повече на Тръмп по един от най-важните въпроси в предизборната кампания - икономиката.

"Камала Харис е аутсайдерът, както казва самата тя през цялото време“, заяви стратегът на Демократическата партия Антъни Коули. "Много хора смятаха, че подобен изказ е просто политическа поза... Но беше вярно, когато тя го каза за първи път през юли, и е вярно и сега, три месеца по-късно“.

В последните дни трима дарители на Тръмп заявиха за Ройтерс, че се чувстват все по-уверени относно шансовете на Тръмп, отбелязвайки изместването на фокуса на американците към имиграцията, както и скорошната серия от митинги и събития на Тръмп.

"Говорих по телефона с предизборния щаб. Те са предпазливи оптимисти“, казва един от дарителите. "Ние просто трябва да спечелим един от щатите от "синята стена" (блока от около 20 щата, смятани за твърди поддръжници на Демократическата партия - бел. прев.) - това е напълно постижимо“, каза той, имайки предвид Мичиган, Уисконсин или Пенсилвания, които ще вкарат Тръмп в Белия дом, ако победи и в Аризона, Невада, Джорджия и Северна Каролина.

Запитана в сряда относно оспорваността на надпревара, Харис каза: "Това са избори за президент на Съединените щати. Няма как де е лесно“.

Надпревара в рамките на допустимата грешка

В национален мащаб Харис с лекота си върна гласоподавателите от предградията и от средната класа, които се бяха ориентирали към Тръмп в последните месеци на предизборната кампания на Байдън, показват социологически проучвания на Ипсос/Ройтерс.

Самостоятелните допитвания на щаба на Харис сочат, че тя е в границите на допустимата грешка във всеки от седемте ключови щата, които биха определили победителя. Що се отнася до тези щати, тя се движи наравно с Тръмп в Пенсилвания, малко пред него е в Уисконсин и след него - в Мичиган.

Една основна слабост е подкрепата на мъжете от всички раси, където Харис изостава от Байдън. Друга е стратегията на кампанията да се насочи към централните щати и нейният неуспех да се ангажира напълно с тамошните демократи, казват някои представители на партията.

Набирането на гласоподавателите в Мичиган е под нормата, каза Байрън Ноулън, кмет на Инкстър, предградие на Детройт, и председател на местния клуб на Демократическата партия. Той заяви, че е трябвало да моли предизборния щаб за табели и други основни консумативи за агитационни материали.

"Според мен те можеха да направят по-добра кампания в Мичиган“, каза той. "Все още се мъчим да заинтригуваме хората“.

Други са обезпокоени от съсредоточаването на Харис върху републиканците, като се вземе и предвид, че тя пренебрегва исканията на някои демократи да се разграничи от политиката на твърда подкрепа за Израел, налагана от Байдън.

Арън Ригънбърг, прогресивен политик от Демократическата партия и бивш конгресмен от Роуд Айлънд в Камарата на представителите, постави въпроса за променения лайтмотив на кампанията от "Републиканците са странни" - послание за Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, до "Републиканците са страхотни, искам ги в моя кабинет".

Той твърди, че вместо да изтъква засвидетелстваната подкрепа за нея от страна на републиканци като Алберто Гонзалес, главен прокурор при президента Джордж Уокър Буш, Харис е трябвало публично да се откаже от политиката на Байдън за Ивицата Газа, за да набере повече симпатизанти.

С много пари в касата си демократите смятат да продължат своята акция "на терен"

във всичките седем ключови щата и да спечелят наддаването с Тръмп в телевизионните и дигиталните реклами. За момента не е планирано Харис да ограничи публичните си изяви само до най-колебаещите се щати.

"Нашата стратегия е да се състезаваме навсякъде, да разширим географията и да си осигурим колкото се може повече пътища към победата“, написа председателката на предизборния щаб Джен О'Мали Дилън в скорошен имейл до персонала и доброволците.

В програмата на Харис за тази седмица влязоха прояви в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, докато нейният кандидат за вицепрезидент, губернаторът на Минесота Тим Уолз, се насочи към Уисконсин, западната част на Пенсилвания, Северна Каролина и втория избирателен район в Небраска, където спечелването на вота може да се окаже решително за Харис.

"Това е последният напън в една оспорвана надпревара, каквато имаше през 2016 г. и 2020 година“, каза стратегът на Демократическата партия Дона Бразил, която допълни: "Оставам предпазлива оптимистка".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 час
И двамата са калпави, по различен начин, но все така калпави.Да се надяваме, че поне доказалата се във времето система на проверки и баланси , по която действа американската федерация, чрез взаимния контрол между Конгреса, губернаторите на отделните щати, съдебната система и президента, им ореже най- глупавите идеи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още