IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин: Страните от БРИКС ще генерират по-голямата част от световния икономически растеж

В обозримо бъдеще организацията ще генерира основното увеличение на световния БВП, коментира президентът в рамките на бизнес форум

23:00 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата на страните от БРИКС ще генерира по-голямата част от световния икономически растеж през идните години благодарение на размерите си и относително бързия растеж в сравнение с развитите западни държави. Тази прогноза направи руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Той ще е домакин на среща на върха на групата в руския град Казан на 22-24 октомври. В началото на тази година официално към организацията се присъединиха Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в допълнение към предишните членове Бразилия, Русия, Китай и Южна Африка.

„Страните в нашата асоциация са по същество двигателите на световния икономически растеж. В обозримо бъдеще БРИКС ще генерира основното увеличение на световния брутен вътрешен продукт“, коментира Путин в рамките на бизнес форум, посветен на организацията, в Москва.

„Икономическият на членките на БРИКС все повече ще зависи все по-малко от външно влияние или намеса. Това е по същество икономически суверенитет“, добави Путин.

По-рано в петък бе потвърдено, че на предстоящата среща ще присъстват лидерите на Китай, Индия и ОАЕ.

На фона на продължаващата война в Украйна и западните санкции срещу Русия силата на организацията става все по-важна за Москва.

По-рано стана ясно, че руското земеделско министерство е забранило вноса на земеделска продукция от Казахстан, най-голямата икономика в Централна Азия – малко след като страната отказа членство в БРИКС. Забраната важи за домати, чушки, пъпеши, зърно, ленено семе и леща, съобщава Politico.

Доводът на Москва е, че продукцията не отговаря на фитосанитарния контрол.

„В момента и най-вероятно в обозримо бъдеще Казахстан ще се въздържи от подаването на заявление за членство в БРИКС“, коментира говорителят на казахстанския президент Берик Уали в интервю за местна медия.

Той допълни също, че държавният глава Касъм-Жомарт Токаев неведнъж е говорил в полза на ООН като „универсална и незаменима международна организация“ и Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран така, че да взема предвид и интересите на регионалните сили.

Решението на Казахстан е удар за руския президент, който се опитва да засили тежестта на БРИКС като контрапункт на Запада.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви по-рано, че БРИКС не се опитва да замени ООН, точно обратното, „допълва, а не се противопоставя на нейната международна същност“.

„Казахстан е наш приятел, наш стратегически партньор, наш съюзник“, посочи Песков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още