IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитър Главчев очаква добри новини за Шенген в следващите месеци

Страната ни ще подкрепи идеята за изнесени центрове за бежанци в трети страни

11:51 | 17.10.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ситуацията за членството на България и Румъния в Шенген е добра, коментира служебният министър-председател Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел преди началото на Европейския съвет. Той отказа да даде повече подробности, но от думите му стана ясно, че писмото на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, в което се съдържа призив към европейските лидери да позволят и "сухопътното" членство на София и Букурещ в Шенгенското пространство, е безпрезцедентен знак за подкрепа и европейските му колеги очевидно са настроени позитивно този път.

"Ще видите дали е само знак и ще има ли реални действия", каза Главчев и допълни, че не иска да коментира темата, преди да има резултати. Официално те трябва да дойдат през декември, когато е следващата среща на външните министри от общността, но премиерът се надява, че новини може да има и по-рано.

България показва и много добри резултати при овладяване на миграцията, уточни още премиерът и допълни, че се увеличава процентът на заловените нелегални мигранти, а със 70% намаляват опитите за незаконна миграция.

България поддържа идеята за изнесени центрове за бежанци в трети държави по примера на сътрудничеството между Италия и Албания. Вариант при подобна ситуация за България е Турция, откъдето реално е и основният поток на мигранти към Европа. Страната ни работи много добре с турските власти и не се нуждаем от допълнителни преговори за реализацията на подобна идея, коментира Главчев.

В Брюксел европейските лидери ще имат отделна среща по плана на Украйна за край на войната, анонсира украинският президент Володимир Зеленски. Димитър Главчев увери, че позицията на страната ни по отношение на войната в Украйна не се е променила и той ще действа стриктно с разпоредбите на Народното събрание.

По въпросите на Близкия изток, които също са тема на съвета, позицията на България са за сдържаност и деескалация на конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 час
Главчева му неадекватна работа. Всички си затварят границите, той сега се надява на шенген. И срещу тази измама си подарява "излишните" оръжия на укронацитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още