IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските лидери ще дискутират предложението за покана за членство в НАТО на Украйна

Володимир Зеленски ще представи своя план в Брюксел

23:35 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Киев подаде молба за членство в НАТО през 2022 г. Снимка: President.gov.ua
Киев подаде молба за членство в НАТО през 2022 г. Снимка: President.gov.ua

В дневния ред на Европейския съвет за 17 октомври е добавена извънредна точка, свързана с предложението в плана за победа на украинския президент Володимир Зеленски за изпращане на  покана за членство на Украйна в НАТО. Това съобщи пред журналисти словашкия премиер Роберт Фицо, цитиран от изданието ta3.

"Усещането е, че краят на войната в Украйна вероятно ще бъде много скоро", коментира той и допълни, че още утре (17 октомври) може да има намек за това.

В плана за победата, представен от Зеленски пред Върховната Рада днес се съдържат пет точки, от които едната е за изпращане на незабавна покана за членство, макар и фактически Украйна да се присъедини към Алианса след края на войната. Според Киев това ще бъде много силен сигнал за руския президент Владимир Путин и руското общество. Според източници на AP в плана е записано, че поканата за членство може да бъде отправена до напускането на Джо Байдън от Белия дом, тоест до януари 2025 година. 

Самият Фицо заяви преди няколко дни, че докато е начело на Словакия, Украйна няма да влезе в НАТО, защото това е заплаха за Трета световна война. Той обаче намекна, че може да изтъргува членството на Киев в ЕС срещу запазване на транзита на руския природен газ. Угарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, е против военна подкрепа за Украйна и вече заплаши с вето на заем за Украйна за 50 млрд. долара, чието обсъждане също е в дневния ред, предложен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В плана има и секретни точки, а една от тях предвижда разполагането на "стратегически  неядрени комплекси" на територията на Украйна, които да бъдат достатъчни за възпирането на Русия. Според украински анализатори вероятно става въпрос за изграждане на бази на НАТО на територията на страната. Темата е дискутирана единствено с лидерите, от които зависи изпълнението ѝ - САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия.

Според публикувания на сайта на Европейския съвет дневен ред за 17 октомври се предвижда Зеленски да представи плана си на европейските лидери. "Ще работим за постигане на консенсус по инициативите, съгласно принципите на Хартата на ООН и международното право", се казва в поканата, изпратена от Шарл Мишел до европейските лидери.

Пред журналисти след срещата си с шведския премиер Улф Кристершон новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте коментира, че организацията вече много ясно е заявила, че бъдещето на Украйна е в НАТО. "В момента заедно с членовете и Украйна работим над следващите стъпки, как да продължим по успешно и плодотворно, но повече подробности от разговорите не мога да споделя по време на пресконференция", заяви Рюте на въпрос дали подкрепя плана за победа на Киев.

Рюте посочи още, че е запознат с идеите и ги е обсъдил със Зеленски по време на своята първа визита в Киев като ръководител на НАТО, а след това и в Лондон, когато посещението му съвпадна с европейския рейд на украинския президент.

Представителят на САЩ в НАТО Джулиан Смит също коментира идеята за членство, подчертавайки, че това лято организацията е дала ясен сигнал за членството на Киев. Тя не очаква развитие по темата за поканата в краткосрочен план, но пък отбеляза, че разговорите относно влизането на Украйна в НАТО продължават, пише РБК Украйна.

Американският президент Джо Байдън ще бъде много предпазлив по отношение на Украйна и други въпроси преди изборите, насрочени за 5 ноември.На 18 октомври той ще бъде в Германия и ще разговоря с канцлера Олаф Шолц. Медийни публикации подсказват, че в Берлин ще бъдат и други европейски лидери и ще проведат отложената среща във формата "Рамщайн", но в по-ограничен кръг. 

Кандидатът на демократите за Белия дом - сегашния вицепрезидент Камала Харис, многократно се срещаше със Зеленски по време на войната и е заявявала своята подкрепа за Украйна, макар и да няма изявления по конкретните искания в плана. Другият кандидат Доналд Тръмп е до голяма степен непредсказуем в действията си. Той вече заяви, че само за ден може да прекрати войната в Украйна, макар и да не даде подробности за плана си. Тръмп нарече Зеленски "най-добрия търговец на света" преди двамата да се срещнат в Ню Йорк през септември. 

На съвместен брифинг след срещата им Тръмп за първи път призна, че Зеленски го е спасил от импийчмънт малко преди края на мандата му. Тогава изтекоха разговори между двамата, което повдигна въпроси за националната сигурност, но украинският президент, който встъпваше в длъжност, е заявил категорично, че Тръмп "не е направил нищо лошо", разказа още кандидатът на републиканците. Той обаче заяви, че има добри отношения и с руския президент Владимир Путин.

"Надявам се с мен да са по-добри", кратко коментира Зеленски по време на брифинга.

В Украйна приветстват разкритите подробности от плана, но западни военни наблюдатели споделят разочарованието си. Мерките са многократно дискутирани и вече отхвърлени от Запада, пише Юлиан Рьопке, журналист от германското издание Bild в социалната медия Х. Според него нищо от предложеното няма да промени хода на бойните действия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също препоръча на Украйна да "изтрезнее" по отношение на своя план за край на войната. Според него това може да стане, само ако Киев осъзнае "колко безперспективни са политиките ѝ".

През юли Путин съобщи условията си за мир в Украйна - признаването на четирите окупирани (макар и не напълно) украински области за част от Руската федерация, отказ на Киев от членство в обединения и съюзи, демилитаризация и денацификация, както и признаването на руския език като официален в Украйна.

През септември 2022 година Москва анексира Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област без да има контрол над тези територии в административните им граници. Веднага след това украинският президент подписа молба за членство в НАТО по ускорена процедура. Две години по-късно Русия все още не е успяла да превземе териториите, за които претендира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още