IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служебното правителство предлага разписване на правила за онлайн хазарта

Според кабинета сегашните регулации не отразяват спецификите на тази форма на хазартна дейност

15:42 | 14.10.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Служебното правителство публикува за обществено обсъждане допълнения към Наредбата за общите задължителни игрални условия и правила за видовете хазартни игри, за които се издават лицензи, така че да бъдат разписани отделни правила за онлайн хазарта.

Според правителството онлайн залозите се различават съществено от наземния хазарт и не са регулирани от наличните разпоредби, затова е необходимо да се въведе отделна регулация, която да отразява спецификите на тази форма на хазартна дейност.

„Тези специфики са свързани основно с достъпа до виртуалния профил на участника в хазартната игра, регистрацията за участие в игра, създаването на виртуален акаунт за парични средства за участие в игра, начините и методите за депозиране на парични средства за участие в игра, начините и методите за изтегляне на печалби от участие в игра и др.“, се посочва в доклада на Министерски съвет към предложените промени.

Целта на предлаганите промени е да се подобри защитата на участниците в хазартните игри онлайн от потенциални недобросъвестни действия и злоупотреби от страна на организаторите на игрите.

Проектът предвижда създаване на нова глава в наредбата, посветена на хазартните игри онлайн, която да обхване общите изисквания към интернет страницата на организатора, чрез която се организират хазартни игри онлайн; общите игрални условия и правила за организирането на онлайн игрите, включително и минималното съдържание на правилата, които като документ всеки организатор трябва да разпише и приеме въз основа на Закона за хазарта и подзаконовите нормативни актове по прилагането му; правилата за провеждане на допълнителни (бонус) игри и турнири; начините за решаване на спорове между организатора и участниците; общите забрани и ограничения, задължителни при организиране и участие в игрите.

Организаторите на хазартни игри с издадени лицензи за онлайн залагания ще имат 6 месеца след влизането в сила на постановлението, за да приведат дейността си в съответствие с изискванията.

Становища по проекта могат да се изразяват до 10 ноември 2024 г.

В края на април депутатите от 49-ото Народно събрание приеха промени в Закона за хазарта, които забраняват рекламата на хазартни игри в радиото, телевизията, печатните и онлайн медиите. Забраната беше приета по предложение на ГЕРБ и ДПС и за 6 дни мина през две четения в Комисията по бюджет и финанси и в пленарна зала.

Сред приетите тогава промени беше и налагането на ограничения на рисково поведение при онлайн залагания, като лимит на залозите, максимално време за престой в даден сайт, максимални залози след 22 ч. Беше забранено и чрез пощенски преводи или ваучери да се зареждат сметки за онлайн хазарт, а на хазартните оператори за онлайн залози беше наложена социално отговорна такса от 100 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още