IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Литва гласува за парламент, като управляващата партия Съюз „Отечество“ търси втори мандат

Новият състав на еднокамарния литовски парламент, който е със 141 места, ще бъде определен на двата тура на парламентарните избори през октомври

10:35 | 13.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Литовците гласуват днес на избори за парламент, като управляващата партия Съюз "Отечество" ще се бори за нов мандат на власт, предаде ДПА.

Новият състав на еднокамарния литовски парламент, който е със 141 места, ще бъде определен на двата тура на парламентарните избори този месец. Днес се произвежда първият тур.

Социологическите проучвания сочат, че може да се очаква първа сила на изборите да бъде опозиционната Социалдемократическа партия, като прогнозите са, че в парламента вероятно ще влязат общо шест партии.

Управляващата трипартийна коалиция на премиераИнгрида Шимоните може и да не успее да си гарантира отново мнозинство в парламента.

Това са деветите избори в Литва след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Понастоящем балтийската страна е член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Предизборната кампания се фокусира основно върху вътрешни и социални въпроси.

Съгласно избирателната система на Литва гласуването за 70 от местата в парламента се произвежда по пропорционална система, а за 71 места изборите се произвеждат в едномандатни райони, в които е необходим втори тур, ако никоя от партиите не получи мнозинство.

Вторият тур на изборите е планиран за 27 октомври.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още