IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Албания започва преговори за присъединяване към ЕС по нова методология

Тирана ще преговаря с Брюксел по първите преговорни глави, които включват фундаментални реформи, и в зависимост от напредъка ще се отварят следващите глави

14:49 | 12.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комитетът на постоянните представители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) - Коперер II, е одобрил съвместна позиция за отваряне на първия клъстер от присъединителните преговори с Албания, съобщава унгарското председателство на Съвета на ЕС на сайта си.

Взетото решение отваря пътя за провеждането на втората междуправителствена конференция ЕС – Албания на 15 октомври 2024 г. в Люксембург, съобщава БТА.

Албания ще бъде първата от страните кандидатки, която ще започне присъединителни преговори по изменената методология за разширяване.

Първият клъстер от преговорни глави включва фундаментални реформи, които ще отворят пътя за започване на преговори по останалите клъстери. Напредъкът на тези реформи ще определи и цялостния темп на преговорите.

В края на септември Албания беше отделена от Северна Македония по пътя за присъединяване към ЕС, което позволи на Тирана да преодолее застоя, предизвикан от неизпълнението на задълженията от преговорната рамка от страна на Скопие.

Албания кандидатства за членство в ЕС през април 2009 г. и през юни 2014 г. получи статут на страна кандидат. През април 2018 г. Европейската комисия излезе с препоръка за започване на преговори за присъединяване с Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още