IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленски запозна Европа с плана за победа, получи подкрепа, но не и яснота за удари по Русия

Германия е най-големият доставчик на системи за ПВО за Украйна, коментира украинският държавен глава

18:45 | 11.10.24 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Германия е най-големият доставчик на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) за Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски по време на кратък брифинг след разговора си с канцлера Олаф Шолц в Берлин. Германската столица е последната спирка от интензивната европейска обиколка, която предприе украинският лидер в последните дни.

Целта е запознаване на европейските съюзници с плана за победа и след като посети Лондон, Париж и Рим, а сега и Берлин, Зеленски получи уверения за подкрепа, но не и яснота дали публично коментирани мерки в плана му (покана за членство в НАТО и удари с далекобойни ракети на територията на Русия) ще бъдат подкрепени. 

Олаф Шолц анонсира по време на брифинга, че Германия ще предостави нов пакет с военна помощ на стойност 600 млн. евро, в който водещи са пет системи за ПВО Iris-T, танкове и боеприпаси. Съвместно с Дания, Норвегия и Белгия до края на 2024 г. Берлин ще предостави допълнително оборудване на стойност 1,4 млрд. евро.

И във втория пакет основното ще са системи Iris-T и разработваните от Rheinmetall Skynex, както и бронирани машини и друго оборудване, нужно за защита на бойното поле и гражданската инфраструктура в Украйна, която е цел на руските въздушни удари.

Германия вече предостави и четири комплекса Patriot на Украйна.

В бюджета за 2025 г. са включени 4 млрд. евро помощ за Киев, посочи още Шолц и допълни още, че страните от Г-7 ще отпуснат заем от 50 млрд. евро за Украйна до края на годината, както беше решено по време на срещата в Пулия.

Това показва от една страна, че Украйна може да разчита на нас, а от друга - решителност и твърдост за постигането на справедлив мир, каза Олаф Шолц. "Това е сигнал за Путин, че времето не е на негова страна", заяви той и допълни, че след първата мирна конференция в Швейцария, трябва да има и втора, на която трябва да участва и Русия. В Кремъл обаче на няколко пъти вече заявяваха, че не се интересуват от тази инициатива.

"Никой на света не иска повече от нас тази война, която разрушава страната ни и убива хората ни, да приключи бързо и по справедлив начин", отбеляза от своя страна Зеленски и допълни, че подкрепата за Украйна ще може да позволи постигането на справедлив мир, което е и основната цел на изготвения план за победа.

Той припомни още, че Киев е правил "всичко възможно" пълномащабната война да не започне въобще, настоявайки за санкции срещу Москва и предоставяне на оръжия от Запада. 

По време на срещите с европейските лидери през последните дни, включително и по време на участието си във форума "Украйна - Централна и Източна Европа", Зеленски увери на няколко пъти, че вариант за размяна на територии срещу членство в НАТО не се разглежда в Киев и поиска повече подкрепа, включително и инвестиции в местната оръжейна индустрия. Годишният капацитет за производство на държавните оръжейни предприятия надхвърля 20 млрд. долара, или три пъти повече, отколкото бюджетът на Украйна може да осигури, сочат данни на Министерството на стратегическата индустрия на Украйна. 

В интервю за Bloomberg датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен призна, че военната индустрия на Европа и САЩ не са толкова бързи и гъвкави при доставките на нужното оборудване и боеприпаси за Украйна, но местните предприятия имат възможност много по-бързо да произвеждат и оборудване и муниции, съкращавайки сроковете за доставка от години на месеци.

По време на визитата му в Италия украинският държавен глава разговаря и с папа Франциск, с когото обсъдиха подкрепа за връщането на депортирани в Русия украински деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още