IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Илва Йохансон: Надявам се на решение за България и Румъния в Шенген до декември

Важно е да запазим свободното движение в шенгенското пространство, посочи еврокомисарят

13:54 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Christopher Furlong/Getty Images
Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес надежда Съветът на Европейския съюз (ЕС) да вземе решение за отпадане на проверките по българските и румънските сухопътни шенгенски граници до края на мандата ѝ. Предвижда се досегашният състав на Европейската комисия (ЕК) да работи до 1 декември.

Надявам се до края на мандата да има решение, каза тя пред журналисти в Люксембург, където пристигна за участие в заседание на министрите на вътрешните работи от ЕС.

Имаме много добър опит с отпадането на проверките по въздушните граници, време е за премахване на проверките и по сухопътните граници, добави еврокомисарят.

Важно е да запазим свободното движение в Шенген, посочи Йохансон. Не трябва да се пречи на движението през вътрешните граници в ЕС, призова еврокомисарят по повод решението на Германия да възобнови граничните проверки.

Днес Съветът на ЕС по вътрешни работи ще се запознае с доклад на Унгарското председателство за актуалното състояние на приложението на Шенгенското законодателство от България и Румъния. Дневният ред на заседанието не предвижда гласуване на решение.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още