IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е една от малкото държави в ЕС, които не са получили средства по REPowerEU

Останалите три страни са Германия, Ирландия и Люксембург

12:57 | 10.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е една от малкото държави от Европейския съюз (ЕС), които не са получили предварително финансиране по програма REPowerEU. Това се посочва в Третия годишен доклад за Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) на Европейската комисия (ЕК).

През 2023-2024 г. държавите членки са получили 10,4 млрд. евро от предварителното финансиране по програмата. Страните, които са изменили своите Планове за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в края на 2023 г., за да включат в тях глава REPowerEU, са имали възможност да поискат до 20% допълнително финансиране под формата на предварителни плащания, за да реализират планираните мерки. От тази възможност са се възползвали 21 държави членки. България, Германия, Ирландия и Люксембург обаче не отговарят на условията, тъй като в плановете до края на миналата година не е приета глава REPowerEU. Две държави не са поискали предварително финансиране – Нидерландия и Швеция.

Опит да се приемат промени в ПВУ на страната на тема енергетика беше направен на последното заседание на парламента, преди депутатите да излязат в предизборна кампания. То обаче беше провалено от народните представители от „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Финансовият министър Людмила Петкова нееднократно предупреди, че заради неприетите промени и неодобреното решение, с което се дава право на служебния кабинет да преговаря по ПВУ, България може да загуби милиарди евро.  

Към днешна дата Европейската комисия е получила 69 искания за плащане от 25 държави членки на ЕС и е изплатила над 267 млрд. евро, т.е. над 40% от наличното финансиране. До края на годината се очаква да бъдат изплатени над 300 милиарда евро.

Докладът показва още, че всички 27 държави членки са създали публично достъпен портал с информация за 100-те най-големи публични реципиенти на плащания по ПВУ. Според ЕК тези данни предоставят ценни сведения, които да позволят по-голяма прозрачност на разпределението на финансирането. Повечето държави са предоставили пълен списък за 100-те най-големи получатели на финансиране по ПВУ, но България не е сред тях. Страната ни е посочила данни за само 19 от получателите и влиза в списъка на държавите членки, които все още не са дали цялата необходима информация. В него са още Естония (98 от 100), Унгария (99), Литва (71), Малта (31) и Румъния (98).

Според доклада на ЕК непълните списъци може дас е дължат на нивото на изпълнение на ПВУ от съответните държави членки.

В доклада се посочва, че е възможно плащането към дадена държава членка да бъде частично спрямо при кратки закъснения в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост при конкретни етапи или цели. Комисията припомня, че ПВУ обвързва всяка изплащана сума с фиксиран набор от етапи и цели, така че да се гарантира напредъка на държавите членки в изпълнението на плана. Това обаче значи и че забавянето на един-единствен етап може да доведе до забавяне на цялото плащане. Държавите членки, които не са изпълнили етап или цел на задоволително ниво разполагат с шест месеца след приемането на решението на ЕК за частично спиране на изплащането, за да предприемат необходимите стъпки, за да изпълнят съответните етапи и цели. След изтичането на този период Комисията оценява отново искането за плащане и или отменя спирането, или намалява финансирането на държавата членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още