IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сергей Лавров: На нашето предложение за капитулация Киев отговори с Курската операция

САЩ да не търсят приключения на хиляди километри, препоръча руският външен министър

19:08 | 08.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия не е променила своите цели в Украйна, увери външният министър Сергей Лавров в едно от малкото интервюта, което дава за западна медия в последните две години. Пред Newsweek той обясни, че, ако бъдат приети условията на Москва, това ще доведе до край на конфликта, а не просто до прекратяване на огъня.

Външният министър припомни, че на 14 юни президентът Владимир Путин очерта руските условия за преговори - изтеглянето на украинските войски от окупираните от Русия четири украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска (които Русия присъедини към територията си, но без да има пълен контрол над тях - б.р.), да бъдат признати "новите териториални реалности", неутралният и неядрен статут на Украйна, като Киев трябва да се откаже от членство и в НАТО, и в ЕС, както и демилитаризация и данацификация на Украйна, гарантиране на правата на рускоговорящите украинци и премахването на всички санкции срещу Русия. Или с две думи - пълната капитулация на Украйна и западните ѝ съюзници.

"Киев отговори на това предложение с операцията в Курска област на 6 август", заявява първият дипломат на Русия пред Newsweek. Според него съюзниците на Киев искат да нанесат стратегическо поражение на Русия и при това положение Кремъл няма друг избор и трябва да продължи войната. 

За Русия войната е за защитата на гражданите и интересите на страната, смята Лавров.

През септември руският външен министър заплаши директно Запада с ядрената мощ на Русия, а Москва предприе стъпки за промяна в ядрената си доктрина, които да позволят и удари по неядрена държава - нещо, което доскоро беше табу за ядрените сили. Пред Newsweek Лавров отказва да даде конкретен отговор каква ще бъде реакцията на Русия, ако съюзниците на Украйна позволят удари по територията на страната с далекобойни ракети.

"Както каза президентът Путин, ние ще вземем адекватни решения въз основа на нашето разбиране за заплахите от Запада. От вас зависи да си направите изводите", посочи той, допълвайки, че "играта с огъня" е опасна.

Според него Украйна няма никакво желание за мирни преговори, пoсочвайки, че украинският президент Володимир Зеленски е забранил разговори с Русия. Всъщност Зеленски одобри указ на Върховната Рада, с който се блокира възможността за преговори лично с Владимир Путин, когато руският президент подписа указа за присъединяването на четирите окупирани украински области.

Външният министър на Русия препоръча на следващия президент на САЩ да се съсредоточи във вътрешните проблеми на страната и  да не "търси приключения на десетки хиляди километри от американския бряг".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
FireT
преди 1 час
Конската глава е пореден пример как старчета с болни амбиции съсипват живота на милиони невинни. Мразещ западния свят, а неразривно свързан с него и активите му. *** в бункера си дано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 1 час
даже вече не си крията намеренията зад жалките лъжи на които вярваха само нашите просссти тикви и оркииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
evlogi
преди 1 час
Този се превърна в квинт есенция на кремълския иди0тiзъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още