IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Децата на Берлускони навлизат в политиката и създават пробеми на Мелони

Марина и Пиер Силвио Берлускони се срещат все по-често със сивия кардинал на покойния си баща, за да обсъждат политически идеи

17:37 | 09.10.24 г.
Силвио Берлускони и Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Силвио Берлускони и Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

На всеки няколко месеца двете най-големи деца на Силвио Берлускони се срещат с дългогодишния политически съдружник на баща им, за да обсъждат идеи, пише Bloomberg.

На обяд с любимите им нисковъглехидратни храни Марина и Пиер Силвио Берлускони говорят с Джани Лета за възгледите си относно икономиката, бизнес империята им и перспективите за „Форца Италия“, политическата партия, която помогна на Силвио-старши да управлява Италия през повечето време от 90-те години на миналия век и първото десетилетие от 21-и век.

В клана Берлускони политиката и бизнесът винаги са преплетени. Но след смъртта на патриарха и свеждането на „Форца Италия“ до по-малък партньор в правителството на Джорджа Мелони някои наблюдатели се питат дали децата на милиардера са готови да излязат от корпоративната си удобна зона. Марина вече управлява семейната холдингова компания Fininvest, а Пиер Силвио отговаря за медийния конгломерат MFE-MediaForEurope NV, чието предишно име беше Mediaset.

Марина и Пиер Силвио Берлускони в Милано през 2023 г. Снимка: Stefano Guidi/Getty Images Марина и Пиер Силвио Берлускони в Милано през 2023 г. Снимка: Stefano Guidi/Getty Images

От края на юли те започват да придобиват представа за отговора.

С помощта на Лета, наричан преди време „кардинал Ришельо" на Берлускони, наследниците му подготвят план за възстановяване на „Форца Италия“ до предишната ѝ слава, докато похапват спагети и бяла риба. И да, това включва Лета, който догодина става на 90 години, а също и Антонио Таяни, високопоставена фигура в правителството на Мелони, който е неин вицепремиер и външен министър.

Това показва, че дори от гроба най-дългогодишният премиер на Италия след войната все още е притегателна сила, която оформя политиката на страната макар и чрез семейството си и поддръжници. Когато страната отиде на избори това лято, лицето на Берлускони беше до това на Таяни на гигантски плакати, които можеха да се видят в италианските градове.

„Семейство Берлускони се подготвя“, казва Джовани Орсина, декан на факултета по политология към университета Luiss в Рим. „Ако Мелони влезе в кризисен режим и се появи властови вакуум, един от наследниците дори може да влезе в битката“, допълва той.

Самата Мелони беше част от правителство на Берлускони в началото на 30-те си години и се надяваше да поеме по-голямата част от подкрепата за неговата десноцентристка партия, след като стана първата жена премиер на Италия през 2022 г. Тя продължава да контролира управляващата коалиция и партията ѝ „Италиански братя“ запазва ясна преднина в обществените допитвания.

Но повече от година след смъртта на Берлускони „Форца Италия“ запазва стабилни позиции с около 10% от гласовете на избирателите и придобива по-голяма увереност.

58-годишната Марина и 55-годишният Пиер Силвио се срещат редовно с Лета в елегантна неокласическа сграда в центъра на Милано. Техните обеди са повод да обсъдят политически идеи и те зачестяват с появата на пукнатини в коалиционното правителство, казват запознати с разговорите източници. Пиер Силвио, който живее в Портофино на италианската Ривиера, пътува с хеликоптер.

Покойният премиер поиска от сина си да поеме политическата палка в семейството преди десет години. По-рано тази година Пиер Силвио заяви, че все още е изкушен, но е ангажиран с медийния бизнес. Все пак в Рим се носят слухове, че неговата сдържаност няма да трае дълго.

Децата на Берлускони обсъждат с Таяни как да подмладят застаряващите партийни редици, как да овластят по-богатата средна класа в Северна Италия и как да отправят предизвикателство към социално консервативното ръководство на Мелони с по-голяма подкрепа за гражданските права, включително ЛГБТ+ общността, докато Таян иска да се проучат по-лесни пътища за предоставяне на гражданство.

Децата на Берлускони са дали също на Мелони ясно да разбере, че нов провал като миналогодишния неуспешен опит за налагане на нов данък върху печалбите на банките трябва да бъде избегнат на всяка цена, казват запознати източници, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер. Финансовият министър Джанкарло Джорджети заяви миналата седмица в интервю за Bloomberg, че вместо това планира по-широк данък върху компании, които са се възползвали от икономическите сътресения през последните години.

„Ще има общ призив към всички да дадат своя принос, не само към банките. Той ще бъде разумен и рационален“, заяви Джорджети.

От нейна страна, Мелони се стреми да стабилизира коалиционното си правителство след бурни няколко седмици. 47-годишната министър-председателка затвърди властта си през първите две години от управлението си и беше домакин на срещата на върха на Г-7 през юни. Но оттогава понесе някои удари.

Правителството ѝ влезе в спор с разузнавателните служби на Италия и с „Лига“, благосклонния към Русия коалиционен партньор, заради подкрепата за Украйна. Тя поведе битки с ЕС, докато Брюксел обсъждаше плановете за бюджета на Италия, а миналия уикенд привлече вниманието на медиите, когато избухна заради изтичане на съобщения в WhatsApp към депутати от нейната партия. Миналия месец министърът ѝ на културата беше принуден да подаде оставка заради твърдения, че е правил услуги на жена предприемач. И двамата отрекоха да са извършвали нередности.

Напрежението между „Италиански братя“ на Мелони и „Форца Италия“ стана публично известно, като Таяни зае страната на лявоцентристката опозиция по социални проблеми.

Децата на Берлускони взеха на мушка и ръководителя на „Лига“ Матео Салвини.

Семейството не хареса решението на Салвини да прекръсти международното летище в Милано на името на Силвио Берлускони, съобщават запознати източници. Пиер Силвио заяви пред репортери, че моментът не е бил идеален. Те влезли в спор и за една от перлите в короната им – техните телевизии, и са гневни, че Салвини се опитва да издейства по-голям дял от рекламния пазар за държавната телевизия Rai, която е пряк конкурент.

Децата на Берлускони са свикнали със светлините на прожекторите, след като баща им оглави четири правителства между 1994 и 2011 г. Но Силвио остави сложно наследство.

Той беше предшественик на популистките политики, които навредиха на традиционните партии в западния свят през последните години, съчетавайки медийно зрелище и харизма наред с доза скандали, твърдения за корупция и безкрайни съдебни дела.

Наследниците му виждат добра възможност да развият десноцентриските му политики, като ги направят по-либерални, по-международни, по-прогресивни, за да се харесат на по-широк кръг избиратели.

Като символ на това развитие Пиер Силвио уволни прямата водеща Барбара д’Урсо от основната си телевизия и постави на нейно място лявата журналистка Бианка Берлингер, потомка на покойния комунистически лидер Енрико Берлингер, тъй като се стреми да включи по-широко разнообразие от политически виждания.

„Редакционната политика на Mediaset преживя малки, но значителни промени, винаги в подкрепа на политическата роля на „Форца Италия“, коментира Франческо Силиато, старши медиен анализатор в Studio Frasi.

Децата на Берлускони, които имат дялове в най-големите издателства в страната Banca Mediolanum и Arnoldo Mondadori Editore, наред с медийните си интереси, лесно намират място сред бизнес елита в Италия. Това ги отличава от твърдолинейните десни политици около Мелони, които през по-голямата част от кариерата си не са имали достъп до бизнес разговорите на високо ниво в Рим и Милано.

Тяхната липса на опит излезе наяве миналата година, когато правителството на Мелони се опита и не успя да наложи нов данък върху допълнителните печалби на банките. Недобре подготвените планове предизвикаха състресения на пазарите и бързо бяха оттеглени.

За сметка на това децата на Берлускони създават много различно впечатление и привлякоха вниманието на италианските медии неотдавна, когато бившият премиер Марио Драги и Лета бяха видени на излизат от жилището на Марина в Милано. Драги беше гласен за президент на Италия през 2022 г. и се говори, че търси нова роля. Говорителката на семейство Берлускони заяви, че срещата била планирана отдавна възможност за обмен на мнения.

Но случката засили усещането, че милиардерският клан се мобилизира зад кулисите. И екипът на Мелони е на нокти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още